Piráti, dělníci nebo babišovci. To jsou favorité studentů středních škol na Děčínsku, které se zapojily tento týden do studentských předčasných parlamentních voleb. Naopak propadla TOP 09. Volby pořádala organizace Člověk v tísni.

Šest škol

Na Děčínsku se do projektu studentských voleb zapojilo šest škol, z toho čtyři ze Šluknovska a dvě školy z Děčína.

„Značný zájem škol potvrzuje, že pedagogové považují Studentské volby za smysluplný projekt přispívající k výchově demokraticky smýšlejících, zodpovědných a aktivních občanů. Proto by „svět dospělých" neměl výsledky Studentských voleb zlehčovat," říká ředitel programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota a dodává: „To platí i pro politické strany. Ve svých programech a činech by měly na nejmladší generaci více myslet a dělat politiku, která v nich dokáže vzbudit zájem a důvěru. Mladí lidé pak budou motivováni ke vstupu do politiky a mohli by přispět k potřebné kultivaci politického prostředí."

Kdo propadl?

Stejně jako při klasických volbách, tak i při těch studentských se na Děčínsku projevily jiné stranické preference, než ve zbytku republiky.
Poměrně často bodovala například Dělnická strana sociální spravedlnosti. Naopak, stejně jako v ostatních regionech, propadly u studentů velké parlamentní strany, které mají dlouhodobě problém se získáváním mladých voličů. Řada studentských voličů přitom půjde za tři týdny k předčasným volbám.

Drtivě vyhrála Česká pirátská strana na Vyšší odborné škole a Střední škole ve Varnsdorfu, kde získala přes 31 procent. Na podobném zisku se pohybovala také na rumburské polygrafice.

Výrazně méně, 12,5 procenta pak získali piráti na děčínské zdravotní škole a na Gymnáziu Rumburk. Tam si připsali přes 14 procent hlasů.
Velkým překvapením není ani úspěch Dělnické strany sociální spravedlnosti, která začíná sbírat značné množství příznivců především v těch regionech, které mají problémy s vyloučenými lokalitami. To se týká i Děčínska.

Své příznivce dělníci mají především na učilištích 
a středních odborných školách, naopak na gymnáziích se jim příliš nedaří. Nejvíce získali na zdravotní škole v Děčíně – 17,5 procenta, jen o procento a čtvrt méně než vítězné hnutí ANO 2011.

Na střední škole ve Varnsdorfu získali dělníci 15 procent. Zcela ale propadli na rumburském gymnáziu, kde ani nepřekročili pětiprocentní hranici.

Na této škole se ale dařilo ČSSD, která mezi gymnazisty studentské volby vyhrála, druzí skončili babišovci a třetí TOP 09. Ta se dostala přes deset procent i na střední škole ve Varnsdorfu, na polygrafice ale nezískala ani jedno procento hlasů.

Pro starší 15-ti let

Možnost volit měli všichni studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily.

Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: Studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování.

Velký problém ale měli studenti s platnými hlasovacími lístky. Ve Varnsdorfu například bylo ze 193 odevzdaných jen 160 platných, tedy necelých 83 procent. Zhruba desetina neplatných hlasů byla na polygrafice. Běžně přitom bývá neplatných hlasů při skutečných volbách nanejvýš několik deseti procent.

Výsledky studentských voleb v ČR
TOP 09  17,80
Česká pirátská strana 17,73
ANO 2011 13,44
ČSSD 8,01
DSSS 7,15
ODS 6,19
KSČM 4,74
Strana svobodných občanů 4,18
Strana zelených 4,04
Úsvit přímé demokracie 3,94
KDU-ČSL 3,53
Změna 2,17
SPOZ 1,75
Koruna Česká 1,45
Zdroj: Člověk v tísni