V pátek a sobotu budou teploty opět atakovat hranici tropických 30 stupňů, přitom první přeháňky a bouřky se objeví na západě Čech až v sobotu večer. Lidé by proto neměli v přírodě rozdělávat oheň, kouřit, používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně. V aktuální výstraze před vznikem požárů to uvedl Český hydrometeorologický ústav.

„V pátek a na většině území ani v sobotu neočekáváme žádné srážky, index nebezpečí požárů se bude i nadále zvyšovat," varovali meteorologové. Výstraha je prozatím platná až do neděle.
Kvůli nebezpečí požárů majitelé lesů mnohdy do nich zakazují vstup. To ale zatím na Děčínsku nehrozí.

„Bavili jsme se o této možnosti v souvislosti s požárem v Jetřichovicích. Ale zatím jsme zákaz vstupu do lesů nevydali. To se ale může změnit, pokud bude současné suché a teplé počasí pokračovat i v následujících dnech," uvedl Richard Nagel ze Správy Národního parku České Švýcarsko s tím, že lesy jsou kvůli dlouhodobé absenci vydatnějších srážek značně vyschlé.

Právě v Jetřichovicích v Českém Švýcarsku se hasiči minulý víkend potýkali s požárem asi půl hektaru lesa. Po dva dny na jeho uhašení pracovaly desítky hasičů, pomáhat musely dokonce dva policejní vrtulníky. Hořelo totiž v těžko přístupném terénu v prudkém svahu ve skalách nedaleko Dolského mlýna. Kvůli požáru na jednu z turistických stezek spadly dva asi metrákové kameny a správa parku z bezpečnostních důvodů stezku uzavřela.

Při požáru zahynula také mláďata sokola, který hnízdil nedaleko požáru. V panice 
z nenadálého ruchu způsobeného vrtulníky i větším množstvím lidí vyskočila z hnízda.