Stovky milionů korun zřejmě mohou odepsat města na Děčínsku. Pokud nezmění názor ministerstvo financí, budou muset některá města sáhnout hluboko do svých kapes. Zastupitelé Ústeckého kraje totiž v pondělí odmítli finanční účast kraje na placení pokuty, kterou žádá Evropská komise kvůli chybám v ROPu Severozápad. Kraj ale podle zastupitelů nenese odpovědnost za pochybení v dotačním programu.

„Nedokázali jsme se s ministerstvy domluvit. My říkáme, že to není naše vina, že zodpovědné za kontrolu je minimálně ministerstvo financí. Veškerá zodpovědnost ale byla přenesena na nás, a za této situace jsme nebyli ochotni na to přistoupit," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Jak by města dopadla?

Nejhůře by dopadl Děčín, který by přišel o téměř 190 milionů korun. O více než 60 milionů by přišlo Jílové. Dalších deset milionů by pak chybělo České Kamenici.

Právě pro Jílové  by ukončení regionálního operačního programu velmi kruté následky. Jeho starosta si proto vůči krajským zastupitelům nebere servítky.

„Myslí sobecky na sebe. Je to pro ně samozřejmě ekonomicky výhodnější. Musí ale jednat v rámci celého kraje," říká Miroslav Kalvas.

Pokud by nakonec opravdu došlo na ukončení regionálního operačního programu, muselo by si Jílové vzít dlouhodobý úvěr a splácet jej po čtyřech až pěti milionech.  Tedy patnáct až dvacet let. Z ROPu mu totiž chybí více než 60 milionů korun.

Děčín: Budou problémy?

Mnohem větší zásek do rozpočtu hrozí Děčínu. Tomu neproplatila regionální rada necelých 190 milionů.

„Je to velice složité rozhodování. Zda zabít kraj či jednotlivé obce. Pokud bychom přistoupili na placení, tak bychom přiznali, že jsme pochybili," říká děčínský primátor a krajský radní František Pelant, který se pondělního hlasování nezúčastnil.

Podle jeho názoru by bylo férové, pokud by se o korekci podělily kraje se státem půl na půl. Pokud by Děčín splácel nový dluh s nulovými úroky, musel by si připravit ročně necelých dvacet milionů korun.  Tedy tolik, kolik ročně stojí městskou kasu zámek a divadlo. Na to ale nakonec nemusí vůbec dojít. Děčín je totiž připraven o své peníze bojovat.

„Pokud to dopadne tak, že se se státem nedohodneme bude program zastaven a my bychom měli přijít o dlužnou částku, jsme připraveni se soudit. Nejprve s regionální radou, se kterou máme smluvní vztah. Následně pak i se státem," dodává primátor Děčína.
Kromě Děčína a Jílového by se do problémů mohla dostat i Česká Kamenice.

„V případě, že by to dopadlo tak, že bychom neměli dotace dostat proplacené, tak by to vzhledem k výši našeho rozpočtu mělo fatální následky," říká starostka České Kamenice Hana Štejnarová.

Další z krajských zastupitelů z Děčínska, starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser, hlasoval pro proplacení korekce. I on si myslí, že by mělo dojít na soudní spor.

„Měli bychom přistoupit na půjčku od státu na uhrazení korekce a podat žalobu na stát, protože rada říká, že je vinen stát. Stát zase tvrdí,  že kraje. V tom je nutné si udělat jasno," říká krajský opoziční zastupitel.

Poslední nadějí pro obce nejen na Děčínsku je jednání Asociace krajů s ministerstvem financí. To ale před několika dny odmítlo ústy svého šéfa Miroslava Kalouska dát na úhradu korekce jedinou korunu.

Regionální operační program Severozápad je kvůli problémům od loňska pozastaven. Jeho opětovné spuštění závisí na rozhodnutí o zaplacení pokuty. Podle náměstka ministra financí Jana Gregora zastupitelé svým rozhodnutím možné spuštění dotačního programu zablokovali.

„Nelze prozatím počítat s obnovením programu," řekl náměstek.