Tyto peníze by přitom města mohla využít například na investice. Děčín se chce zaměřit především na osvětu a zvýšit dozor v problémových lokalitách.

„Tyto problémy narůstají zejména díky migraci obyvatel, kteří se při stěhování nebo vyklízení bytů nevhodným způsobem zbavují nepotřebných věcí a nábytku," říká mluvčí děčínské městské policie Tomáš Pavlík.

Městská policie řeší případy odpadu poházeného po ulicích několikrát týdně. Většinou se jedná o odložený nábytek u kontejnerů na běžný komunální odpad.

„Je to způsobeno častějším stěhováním lidí v určitých lokalitách. Při stěhování se zbaví staré sedačky nebo skříně a mají pocit, že odložením ke kontejneru je vše vyřešeno. V řadě případů se nám daří ty, co se odpadu takto zbavili, dopátrat. Ti pak pod dohledem strážníků dají vše do pořádku, navíc zaplatí pokutu," uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Dodal, že při dohledu nad dodržováním pořádku pomáhá i kamerový systém, díky kterému se podařilo řadu podobných případů vyřešit. Neocenitelnou pomocí je ale včasné oznámení občanů.

„A to ideálně ve chvíli, kdy někdo odpad odkládá nebo zakládá černou skládku. Šance na zdárné vyřešení se tím samozřejmě zvyšuje. Bohužel se někdy setkáváme s tím, že nám sice občané nahlásí nepořádek i s tím, že viděli někoho podezřelého, ale je to i s několikadenním zpožděním. Zjistit pak toho, kdo nepořádek způsobil, je daleko složitější a v řadě případů naprosto nemožné. Pak nepořádek odklízí pracovníci Střediska městských služeb, čímž samozřejmě narůstají náklady města," vysvětlil ředitel.

Vedení města problém s neoprávněným odkládáním odpadu a hromaděním černých skládek řeší v rámci několika pracovních skupin. Jde zej-ména o lokality, do kterých se stěhují rodiny závislé na sociální pomoci státu.

„Respekt k zákonu není někdy na takové úrovni, na jaké by měl být. Druhou věcí je naprostá neznalost v této oblasti. Chceme proto s lidmi v těchto lokalitách intenzivněji pracovat tak, aby se k nim dostaly informace o tom, kde a jaký odpad lze bezplatně odevzdat a co jim hrozí, pokud nepořádek způsobí. Ruku v ruce s tím půjde samozřejmě posílený dohled městské policie," dodala děčínská primátorka Marie Blažková.

Zkušenosti s černými skládkami mají prakticky všechny obce. Velmi často se objevují na Děčínsku hromady pneumatik. Za jejich likvidaci by totiž museli jejich majitelé zaplatit nemalé peníze.

Taková skládka před časem vyrostla například v Krásné Lípě v areálu bývalého Agrochemického podniku. Na několika hektarech byly tisícovky starých pneumatik.

Problém černých skládek řeší kromě Děčína i Lobendava. Tady nepomohl ani velkokapacitní kontejner, do kterého mohou lidé bezplatně dávat velkoobjemový odpad, jako jsou například koberce nebo starý nábytek. „Nedávno mne jedna naše obyvatelka upozornila, že se na Annabergu objevila hromada nepořádku. Takže jsme tam museli vyjet a všechno uklidit, což nás stojí peníze navíc. Docela se bojím toho, co se stane, pokud by svoz odpadů zdražil a my si již nemohli dovolit platit kontejner u obecního úřadu," řekla před časem Děčínskému deníku starostka Lobendavy na Šluknovsku Lenka Hausdorfová.

Radnice má velmi omezené pravomoci. Nemůže třeba ani zabránit majiteli pozemku, aby na něj navážel další odpad.

Přitom obce mají povinnost černé skládky likvidovat, ročně na jejich odvoz vynakládají větší města i stovky tisíc korun. Likvidace takto velké skládky by vyšla ale nejméně o řád dráž. Náklady pak musí obce vymáhat po původci skládky, pokud se jej podaří odhalit.

To ale není vždy snadné. Před časem prošla likvidací obří černá skládka v Arnolticích u Frýdlantu. Do tamního bývalého zemědělského družstva navezl majitel několik tisíc tun plastových a textilních odpadů s tím, že je chce využít k recyklaci. Na to ale nakonec nedošlo, využil jen několik málo tun.

Likvidace si vyžádala miliony korun. Na skládce navíc opakovaně hořelo.

Diskuze byl zrušena z důvodu porušení pravidel!