Varnsdorf počítal původně s přibližně třicetimilionovým schodkem při výdajích okolo 300 milionů korun. Zastupitelé ale v lednu dostanou na stůl návrh rozpočtu, který bude minimálně 50 milionů v minusu. „Rozpočet se bude tvářit jako schodkový, ale k jeho pokrytí si nebudeme brát žádný úvěr, vše zaplatíme z naspořených peněz z předchozích let,“ uvedl místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek.

Varnsdorf plánuje ve volebním roce rozjet několik velkých investic. Tou nejviditelnější bude zřejmě oprava autobusového nádraží, která bude první etapou přestavby náměstí E. Beneše. Nádraží je totiž pro současné potřeby příliš velké, dojde tak k jeho výraznému zmenšení. „Nově tam bude průjezdová zastávka pro šest autobusů a zázemí pro cestující. Na uvolněném prostoru vznikne místo pro parkování, na které se přesunou auta z náměstí,“ přiblížil Hambálek jednu z investic.

Ilustrační foto
Děčín míří k obřímu schodku, rozpočet schválí před Vánoci

Další peníze chce město nasměrovat do nemocnice, kam by mělo putovat okolo 30 milionů korun. V nemocnici nechá radnice zřídit novou kuchyni, v současné době se totiž podle Hambálka jídlo do špitálu musí vozit. Kromě toho dojde také na výtah, opraví se i vstupy do nemocnice. Dalších 20 milionů chce Varnsdorf dát do oprav silnic, 10 milionů do výstavby nových sportovišť. Nové umělé trávy by se tak mohli dočkat fotbalisté u stadionu v Kotlině.

S velkým schodkem počítají také v sousedním Rumburku, kde budou příští rok hospodařit s třicetimilionovou ztrátou. Pro rok 2018 radnice počítá s příjmy 253 miliony korun. „Je třeba si uvědomit, že nebýt nemocnice ve vlastnictví města, byl by rozpočet města Rumburk vyrovnaný. Z této filozofie jsme také při jeho tvorbě vycházeli,“ vysvětlil schodek místostarosta Rumburka Alois Kittl.

Zásah proti zlodějům aut ve Varnsdorfu.
Albánská mafie přišla o své hlavy

Pro letošní rok totiž Lužická nemocnice počítá se ztrátou okolo 30 milionů, které bude muset zaplatit ze svého rozpočtu právě město.
Přesto i v Rumburku plánují v příštím roce poměrně velké investice za přibližně 54 miliony korun. Polovinu z této částky chce město pokrýt prostřednictvím evropských dotací.

SE SCHODKEM I DĚČÍN

Osm milionů korun je například připraveno na zateplení domu s pečovatelskou službou v Luční ulici, téměř pět milionů na zřízení nových bytů s pečovatelskou službou, které by měly být hotové v roce 2019. Necelé čtyři miliony korun město investuje do oprav silnic a chodníků, 2,5 milionu do výměny veřejného osvětlení, počítá se také se studií revitalizace sídliště V Podhájí.

Se schodkovým rozpočtem bude příští rok hospodařit Děčín, který by měl být dokonce 120 milionů korun v minusu. Ztrátu pokryje částečně z úspor a částečně z úvěru. I v Děčíně jsou za plánovaným negativním hospodářským výsledkem investice. Město se pustí do oprav části města, více peněz půjde na silnice.

Školka. Ilustrační foto.
Inkluze má zamířit v Děčíně také do školek. Počítá se se 60 miliony korun