Z dějiště 10. světových zimních her speciálních olympiád v korejském zimním středisku Pchjongčchang hlásí vedení české výpravy skvělé medailové úspěchy.

Zlato do Tanvaldu
 i na sever do Teplic

Snowboardistka Denisa Trmalová ze sportovního klubu Seba Tanvald se může pochlubit nejen stříbrnou, ale i dvěma bronzovými medailemi pro naši sportovní reprezentaci. Marek John ze stejného klubu ve finálových soutěžích ve snowboardingu dosáhl ještě výš. K bronzu ze slalomu přidal kov nejcennější v Super G.

Snowboardisté komentují pozitivně velmi dobře připravené závody a kvalitně upravené svahy.

„Od doby začlenění snowboardingu do speciálních olympiád v roce 2001 na Aljašce se zvedla úroveň dovedností a zvýšil počet závodníků," poznamenala Hana Válková, trenérka z výpravy.

Těsně před víkendem i v Koreji hustě pršelo a organizátoři museli upravit a zhustit program na další dny. „Běžci v sobotu dopoledne zvládli kvalifikaci pro trať 2,5 km odloženou z předchozího dne, odpoledne finále na 5 km.  Takže Adéla Šavlová z Teplic a Zdeněk Mucha z Tuchořic museli absolvovat oba závody. Dopolední kvalifikace zvládli jako rozcvičku a v odpoledním finále, zhruba po čtyřech hodinách odpočinku, se rozjeli a rozbruslili ve velkém stylu," uvádí ve zprávě Válková přímo z dění olympiády.

A další cenné kovy pro české barvy získali běžkyně a běžci ve svých kategoriích na 500 metrů a na dvojnásobně dlouhé trati.

Nepříjemný déšť vystřídalo sněžení

Skupina českých sportovců se v pondělí zúčastnila programu „zdravý atlet" v areálu univerzity Kwandong. Podávat velké sportovní výkony prostě nelze každý den. I na odpočinek je třeba najít čas.

Všichni kromě trenérů si odnesli upomínkovou tašku, pár drobností a švihadlo, aby doma mohli dobře trénovat. „Při vyšetření zraku  jim byly vyměněny stávající brýle nebo dokonce zajištěny nové a jako dárek dostali sluneční brýle, což má opravdu velkou hodnotu," napsala pro Deník trenérka z dění v Koreji.

Zatímco snowboardisté jsou spokojeni, u sjezdařů to vypadá, že všechno je špatně: změny v programu, pozdní oznamování změn a úprava tratí, nedostatek času pro úpravu tratí, zmatky u vyhlašování výsledků… Ale závodníkům to asi tak moc nevadí, prohlédněme si jejich výsledky: dvě zlaté, tři stříbrné, bronz a tři krát čtvrté místo.

Sedm sportovních disciplín není málo

Soutěže světových zimních her skončily v úterý tamního času. Česká výprava se do Prahy vrací tento čtvrtek. Podle zpráv z dějiště her naši sportovci zatím získali celkem 12 zlatých, 11 stříbrných a 11 bronzových medailí.

10. světové zimní hry speciálních olympiád 2013 v PyeongChangu se začaly 29. ledna a konají se v sedmi sportovních kategoriích – alpském lyžování, severském lyžování, snowboardingu, chůzi na sněžnicích, rychlobruslení, krasobruslení, sálovém hokeji a ukázkové verzi florbalu.

Hry si kladou za cíl demonstrovat jednotu a překonání rozdílu v regionálním původu, politickém vyznání, věku, rase a vyznání.

„Během nedělního odpoledne se ledové počasí začalo oteplovat a také začal padat hustý sníh. Ovlivnilo to spoje mezi jednotlivými sportovními centry, takže moje cesta na pravidelné večerní porady trenérů, trvající cca 30 minut, se protáhla. V autobuse jsem rotovala téměř 2 hodiny. Hřálo mne u srdce, že i v technologicky vyspělé Koreji mají při 5 cm sněhu kalamitu. Rozdíl je jen v tom, že zde v PyeongChangu ihned vyskákali lidé z restaurací, hotýlků, obchodů a domečků a začali sníh odhrnovat. Bylo to jako modifikovaná Disneyovka „Sněhurka a 7 či ještě více trpaslíků", kteří se v barevných čepičkách oháněli na ulici lopatičkami.  Na poradě se vždy oznámí rozlosování do finálových skupin na další den, tentokrát na 1 km. Po prostudování  jsem si připadala jako pod ledovou sprchou, protože naši závodníci postupovali do finálových skupin s nejslabšími časy, tedy s potenciálně malou vyhlídkou  na medailová umístění. Ve skrytu duše jsme se připravovali na to, že asi dopadneme jako sedláci u Chlumce.  S optimismem, že v Koreji žádný Chlumec není, jsme v pondělí vyrazili do mrazivého rána a nevytopeného autobusu. Při vyhlašování výsledků na jeden kilometr jsme ale nevěřili svému zraku a sluchu. Zlato, stříbro, bronz, čtvrté a páté místo."     Hana Válková, trenérka