Čtrnáct vesnic, jedna za každý kraj, se setkalo v sobotu v Luhačovicích, kde se konalo vyhlášení celostátního kola soutěže Vesnice roku. Po více než 20 letech nejvyšší vítězství opět putuje na Šluknovsko, tentokrát do Lipové.

„Je to neskutečné. Emoce se mnou šijí, je to nádhera. Kdyby mi někdo řekl, že vyhrajeme celostátní kolo, tak mu odpovím, že je to jen sen,“ řekl rozesmátý starosta Lipové Pavel Svoboda přímo z Luhačovic.

Lipová si s sebou přivezla i vlastní fan klub, na jih Moravy totiž vyjel ze Šluknovska plný autobus Lipovských. „Je to ocenění pro všechny z Lipové za jejich práci, za to, o co se společně snažíme. Právě pro ty lidi jsem za vítězství rád,“ dodal Pavel Svoboda s tím, že vítězství ve Vesnici roku Lipovou posune v rozvoji zase dál. A nejen ji, ale všechny obce v Ústeckém kraji.

Druhé místo patří obci Ratiboř ze Zlínského kraje. Na pomyslném třetím stupni vítězů se umístila obec Libovice ze Středočeského kraje. Udělen byl taktéž titul Cena veřejnosti. Ocenění získala obec Sobíňov z kraje Vysočina. Koláčovou cenu získala obec Lozice z Pardubického kraje.

Ilustrační snímek. Zastupitelstvo ve Varnsdorfu.
Varnsdorf by mohl opět spojit síly s obcemi Šluknovska

Lipová s Jiřetínem pod Jedlovou jsou jediné dvě vesnice z Ústeckého kraje, které dokázaly vyhrát i celostátní finále. V tom většinou slaví úspěch vesnice z východní části země.

„Ve čtvrtek jsem volal panu starostovi Svobodovi a říkal mu, že doufám, že nás budou následovat, protože to měli velmi dobře rozjetý. Pavlovi a všem Lipovákům gratulujeme a jsme rádi, že už nejsme sami z Ústeckého kraje, kdo vyhrál celostátní kolo,“ řekl bývalý mnohaletý starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser, který stál v čele vesnice pod Lužickými horami i v roce 1998, kdy celostátní titul Vesnice roku získala.

Stejně jako s vítězství v krajském, tak i s vítězstvím v celostátním kole je spojena finanční odměna, kterou Lipová využije na další svůj rozvoj. „Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj a od partnera soutěže vůz Škoda Scala,“ uvedl mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Do letošního jubilejního 25. ročníku soutěže se přihlásilo 206 vesnic. Nejvíc přihlášených bylo z Jihočeského kraje, a to 25, naopak nejméně, celkem pět, z kraje Moravskoslezského.
Soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele dvoukolového klání připojilo v roce 2007.

Předávání ocenění proběhlo v Lipové.
FOTO: Lipová se pyšní titulem. Stala se Vesnicí roku Ústeckého kraje 2019