Celkový počet lidí bez práce na Děčínsku byl ke konci minulého měsíce 6 288, necelou polovinu tvořily ženy. Většinu nezaměstnaných tvořili lidé s nízkým vzděláním nebo bez vzdělání. V celém Ústeckém kraji pak bylo bez práce na konci dubna celkem 40 377 lidí, což je o deset tisíc méně než v dubnu loňského roku.

212. Přesně tolik obcí se letos bude ucházet o titul Vesnice roku.
Vesnice roku: Z Děčínska se do klání přihlásily tři obce

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenali statistici ve všech okresech v kraji, největší pokles byl na Litoměřicku, a to o 11,4 procenta, nejnižší pak na Mostecku o 2,1 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo všech sedm okresů v kraji. Dobrou zprávou je, že je dostatek volných míst – na konci dubna jich bylo v Ústeckém kraji přes devět tisíc.

Zaměstnavatelé hledají v současné době především zedníky a stavaře (truhlářství a podlahářství, přípravné a dokončovací stavební práce), pracovníky ve velkoobchodu a maloobchodu, výrobce textilních výrobků a oděvů, pracovníky v gastronomii, opraváře a údržbáře aut a jiných vozidel, kosmetičky, kadeřnice, manikérky, pedikérky, maséry a podobné funkce.

Nezaměstnanost v Ústeckém kraji je nejvyšší v republice, republikový průměr je 4,4 procenta.

Jitka Albrechtová.
Matka pěti dětí z Děčína chce příští rok kandidovat na Hrad