Doposud jezdí z Horního Oldřichova do centra Děčína přímý autobus každou hodinu. Zajíždí sem totiž linka 202 spojující Bynov a Staré Město. To se ale mělo od 1. října změnit. Podle záměru města mělo jet několik přímých autobusů ráno, poslední v půl osmé. A další až za téměř dvanáct hodin. Místo linky 202 sem měla zajíždět nová linka 218 pendlující mezi horní částí bynovského sídliště a Horním Oldřichovem. „Střední generace u nás má auta, v tom problém není. Ale jde o starší lidi a také děti. Když pojedou do Bynova do školy, budou muset přebíhat Teplickou, kde je to jedno auto za druhým,“ řekla Ivana Bránišová z Horního Oldřichova. Ráno by se sice podle plánů radnice děti dostaly do školy bez přestupu, zpátky domů by ale už musely přestupovat. Stejně by dopadli také studenti středních škol, které jsou většinou na trase linky 202.

„Pokud musím přes den k lékaři, tak budu muset přestupovat. Sice mohu jet autem, ale tím stejně nikde v centru nebo u nemocnice nezaparkuji,“ dodává Bránišová.

Rodičům z Varnsdorfu se v pondělí 16. září ve 12:13 hodin narodila dcera Ella Frančiak. Měřila 49 cm a vážila 3,46 kg.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Děčínsku

Spolu s několika dalšími lidmi se proto vydala mezi své sousedy. Vysvětlovali, jaké změny se chystají, a nabízeli jim k podpisu petici vymezující se proti změnám v dopravní obslužnosti. Během několika dnů získali přibližně 200 podpisů, celkem žije na Horním Oldřichově přibližně 500 lidí.

Petice následně putovala na děčínský magistrát, kde se jí zabývala městská rada. Projednávali ji také ve čtvrtek zastupitelé, kteří měli schválit dodatek ke smlouvě s dopravním podnikem.

Svatováclavská pouť v Heřmanově
FOTO: Kolotoče, stánky, dobrá zábava i dudy. Heřmanov se bavil poutí

„Z podkladů, které mám k dispozici, vyplývá, že je navrženo zrušit deset spojů ze zastávky Horní Oldřichov a nahradit je více než dvaceti spoji linky 218, takže mi není jasný ten diskomfort,“ řekl městský radní a zároveň předseda představenstva dopravního podniku Martin Weiss (ANO). Podle místních stačí ona desítka spojů, ale zajíždějících až do centra města.

Linka 218 by měla pomoci především lidem z horní části bynovského sídliště, kteří musí zvládnout od současné zastávky velké převýšení. Hornoldřichovští zdůrazňují, že se zavedením spojů do bynovského sídliště souhlasí. Radnici vyčítají, že se s nimi o tom nikdo nebavil. „Pokud by k avizované změně došlo, tak já jako zdravý člověk budu v Podmoklech rychleji pěšky, než když pojedu autobusem,“ přidala další možnost propojení Oldřichova s centrem Eva Štefanová. Horní Oldřichov by se v případě schválení změny stal jedinou děčínskou městskou částí, do které zajíždí autobusy, ale nepropojují ji s centrem města.

Změnu odložili

Na zastupitelstvu se kvůli záměru strhla hodinu a půl trvající diskuze, ve které vystoupilo také několik obyvatel Horního Oldřichova. Nakonec mohli ze čtvrtečního jednání odcházet spokojení. Zastupitelé totiž tento bod z jednání stáhli. Projednat by jej po diskuzi s místními měli na některém z dalších jednání zastupitelstva. „Nic se nestane, pokud ta linka nebude zavedena od 1. října, ale od 1. listopadu nebo od 1. prosince,“ uvedl náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín).

Noc vědců na ČVUT v Děčíně
FOTO: Noc vědců na ČVUT v Děčíně přilákala desítky lidí, viděli spoustu divů