Dalších pět milionů chce rozdělit Děčín do projektů, které vyberou v hlasování obyvatelé města. Druhý ročník participativního rozpočtu spustí město v nejbližších týdnech.

Stavba workoutového hřiště v Březinách, dobudování dopravního hřiště nebo houpačky rozmístěné po městě. To je jen krátký výčet projektů, které letos uspěly v prvním ročníku děčínského participativního rozpočtu. Ani za čtyři měsíce ale nebyl ani jeden projekt dokončený. „Probíhají schůzky s navrhovateli, u některých akcí je potřeba připravit projektovou dokumentaci,“ připomněla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Tyršův Děčín patřil sokolům, slavili výročí jeho narození
FOTO: Tyršův Děčín patřil sokolům, slavili výročí jeho narození

Na dokončení projektů má radnice podle pravidel participativního rozpočtu jeden rok, čas má tedy do května příštího roku. „U našeho projektu už proběhla první schůzka. Nyní je potřeba zajistit statické posouzení jednotlivých míst,“ řekl například Dmitrij Pljonkin, který navrhl rozmístit po Děčíně houpačky. První se objevily ještě před participativním rozpočtem na zastávce v Tyršově ulici a lidé si je téměř okamžitě oblíbili.

Některé projekty, u kterých není potřeba žádná složitá dokumentace, pak brzdí jiné právní předpisy. To se týká například prokácení Sněžnické vyhlídky u cesty k Labské stráži. Kácet je totiž možné pouze v období vegetačního klidu.

Právě kvůli potřebě více času na přípravu jednotlivých projektů posunulo město u druhého ročníku participativního rozpočtu některé termíny a začne dříve.

V areálu Střední zemědělské školy v Libverdě probíhá výstava
OBRAZEM: Výstava v Libverdě láká na živá zvířata i dobroty

„Vyhodnotili jsme první ročník a upravili jsme harmonogram tak, aby každá strana měla dostatek prostoru. Lidé musejí mít čas zpracovat své nápady, město pak potřebuje čas na přípravu a úpravu projektů a samotnou realizaci. Bylo by také skvělé, kdyby se do rozhodování zapojilo více občanů,“ řekl náměstek primátorky Jiří Anděl.

První setkání magistrátních úředníků a lidí majících zájem vylepšit svoje město se uskuteční 26. září od 17 hodin v děčínské městské knihovně.

Samotné návrhy pak bude možné podávat od října do ledna. Následovat bude výběr projektů vhodných pro hlasování, které se uskuteční v květnu příštího roku. Výsledky chce radnice vyhlásit v červnu.

„V prvním ročníku jsme s některými projekty neuspěli. Takže se určitě přihlásíme i do druhého ročníku,“ dodal Dmitrij Pljonkin.

Ilustrační foto.
V kraji chybí krev univerzální skupiny 0 negativní. Zdravotníci hledají dárce

Do historicky prvního participativního rozpočtu se přihlásilo téměř 40 projektů, které prošly prvním sítem. Podmínkou pro zařazení do hlasování byly například maximální náklady půl milionu korun nebo realizace projektů na městském majetku. Právě v počtu podaných návrhů patřil letos Děčín u srovnatelně velkých měst k nejlepším. Více jich měl pouze Chomutov.

„Podle agentury Agora, která s městem na projektu spolupracuje, se ale do fáze hlasování o podaných návrzích zapojilo nejméně občanů,“ uvedla mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.