Téměř 30 % lidí, kteří si v nich nechali zkontrolovat stav svých plic, zjistilo, že jim nefungují správně. Například v Jihočeském kraji ukázaly přístroje zcela normální hodnoty u 93,5 % návštěvníků lékáren.

Za potížemi stojí hlavně kouření, silná doprava či průmyslové zplodiny. „V Ústeckém kraji jako v jediném dokonce lékárníci odhalili extrémně závažnou formu obstrukce, a to u tří lidí. Kromě těchto závažných případů mělo mírnější formu obstrukce 50 lidí,“ říká Leona Štěpková z Alphega lékárny Medea v Hostomicích nad Bílinou.

Měření trvalo přibližně deset minut. Lékárníci se zájemcem nejprve krátce hovořili například o nedávném nachlazení nebo případné osobně pociťované dušnosti, do měřicího přístroje poté zadali tělesné rozměry, pohlaví a věk.

Silnici nedaleko nedělního požáru slévárny ve Varnsdorfu blokovala auta. Hasiči nemohli projet.
Neukáznění řidiči blokují hasiče i záchranáře

„Většinou si plicní věk chodily kontrolovat ženy. Když už přišel muž, tak právě se svojí paní, která jej ke kontrole přesvědčila,“ popisuje Štěpková s tím, že z 90 % šlo o kuřáky, kteří se báli, co jim měření ukáže. „Smutným rekordmanem byl muž, kuřák ve věku 58 let, jemuž vyšel plicní věk na 100 let. Okamžitě jsme mu doporučili, ať jde k lékaři, ale zda nás poslechl, nevíme,“ zmiňuje Štěpková.

Měření v lékárnách nadále pokračujíIlustrační fotoZdroj: ArchivLékárníci budou v měření pokračovat, seznam 270 lékáren, ve kterých měření probíhá, lze najít na alphega-lekarna.cz v sekci Plicní věk - Poradna.

Měření plicního věku by se měli podrobit lidé nad 40 let, ti, kteří dlouhodobě kašlou, pociťují dušnost, kuřáci, přicházející do styku s jemným prachem, průmyslovými a automobilovými zplodinami, nebo ti, kteří bydlí u dopravních cest a v aglomeracích.

Celkem si v kraji přišlo plíce zkontrolovat 168 obyvatel, 70 % tvořily ženy. Mezi nimi například i 59letá Renata z Varnsdorfu.

„Když nejsem v práci, tak za den vykouřím krabičku cigaret. O své zdraví se ale zajímám, proto chci vědět, jak na tom jsem,“ řekla před vyšetřením. Přístroj nakonec ukázal, že Renata sice netrpí vážnou chorobou, avšak plíce má jako 73letá důchodkyně.

Nádory, obstrukce, fibróza

V Ústeckém kraji se z onemocnění plic a dýchacích cest nejčastěji vyskytují zhoubné nádory plic. „Následuje chronická obstrukční plicní nemoc a na třetím místě je plicní fibróza. Ve výskytu zhoubných nádorů plic v přepočtu na 100 tisíc obyvatel Ústecký kraj statistiky v Česku dokonce vede. Výrazný podíl jak na vzniku zhoubných nádorů plic, tak i na rozvoji chronické obstrukční plicní nemoci má špatná životospráva a hlavně kouření,“ popisuje soudní lékařka Andrea Vlčková z ústecké Masarykovy nemocnice s tím, že z hlediska úmrtí převažuje chronická plicní nemoc, zpravidla v kombinaci s onemocněním srdce.

„Nádory plic jsou coby pitevní nález o něco méně frekventované. Pokud ale nádor zjistíme, vždycky se podílí na příčině smrti. Začít však s léčbou jakékoli choroby až na pitevně, je pozdě,“ informuje Vlčková.

Dovolená u moře, ilustrační foto.
Změna v zákoně: Lidé si budou moci převést víc dovolené

Významným rizikovým faktorem je podle jejích slov dlouhodobý pobyt v prostředí, v němž se hůře dýchá.

„Ne každý si může dovolit měnit práci a bydliště podle čistoty ovzduší nebo podle prašnosti pracovního prostředí. Určitě ale může každý kuřák ovlivnit množství cigaret, jimiž si každodenně huntuje vlastní tělo. Těm, jimž není vlastní zdraví úplně ukradené, lze doporučit, aby v případě déletrvajících potíží s dýcháním či dušností, které nelze vysvětlit aktuálním jiným onemocněním, zpozorněli a stav konzultovali se svým lékařem,“ doplňuje Vlčková.

Totéž lze podle ní doporučit také v případě opakujících se zánětů průdušek a plic.

Miroslav Machota z Koštova na Ústecku jel na koloběžce z Londýna do Prahy
Na koloběžce dojel Miroslav Machota z Londýna do Čech. Pomohl postiženému