Lidé v Horním Žlebu ale ani tak nemohou klidně spát. Podle odborníků je totiž skalní masiv nad nimi narušený. Hrozí tak další pády kamenů.  Magistrát města proto chystá jeho sanaci a také ochranné ploty za více než šest milionů korun. Místní si teď přejí jediné: Aby bylo co nejdříve hotovo. Za poslední rok se totiž jedná již o několikátý případ, kdy padající kameny nebo stromy ohrozily zdraví a životy místních obyvatel.

V neděli šlo opravdu do tuhého.

Nejprve jsme mysleli, že hřmí, protože pršelo. Ale najednou jsme slyšeli praskat větve. Jako když jde Golem. Byly to strašný rány," popisuje Karel Kovář okamžiky těsně před tím, než se jim kolem chalupy prohnal obrovský kus skály, který se utrhl přibližně dvě stě až tři sta metrů nad nimi. Cestou po prudkém svahu navíc nabral obrovskou rychlost. Na nerovném terénu navíc skákal a devastoval vše, co se mu postavilo do cesty.

„Říkám Petrovi: Pojď ven, něco se děje. Zastavili jsme se u dveří. Najednou praskl strom. Jen jsme čekali, co bude. Jestli bude rána nebo nebude rána. Viděl jsem jen stín kolem okýnka. Jak nám pak řekli hasiči, tak ten strom, který kámen zlomil těsně nad barákem, nám zachránil život, protože odklonil kámen mimo barák," mluví o obrovském štěstí Kovář, který si nejprve kvůli silnému chvění myslel, že je zemětřesení.

Na zahradě 150 let staré chalupy pana Kováře se ale obrovský kus skály nezastavil. Poté, co při doskocích poničil několik teras včetně přístupové cesty k domu, vykácel ještě přibližně sto metrů dlouhý průsek v lese. Pak se zastavil na louce. Chybělo ale jen několik desítek metrů 
a dopadl až na železniční trať do Německa, po které jen několik okamžiků před pádem projely dva mezinárodní expresy.

Obyvatelé domu byli ještě 
v neděli večer evakuováni. Noc strávili v hotelu.

V pondělí ráno se pak všichni tři obyvatelé domu vrátili zpátky a prohlíželi si celou  spoušť, kterou na jejich pozemku řítící se balvan způsobil. Jestli se vrátí zpátky domů, v tu chvíli ale ještě nevěděli. Na jednu stranu chtěli, současně ale měli i strach.

„Bojím se, mám strach. Protože tohle kdyby se mělo dít 
v noci, tak bych utekl. Už několikrát nám řekli, že je vše v pořádku a jak to dopadlo," řekl Kovář.

Již loni tady skončil o poznání menší kámen na schodišti jednoho z domů, jen 
o kousek vedle pak pro změnu skončil na zahradě domu obrovský kmen. I zde mohli místní lidé mluvit o štěstí, jen chvíli před tím si totiž na zahradě hrály děti.

Lidé poslední dobou přisuzují řícení kamenů těžbě dřeva, která v prudkém svahu nad nimi proběhla.

„Žiji tady šedesát let a nic takového nepamatuji. Jednou, možná dvakrát něco menšího spadlo. Ale nikdy nic tak obrovského jako v neděli," tvrdí jeden z místních obyvatel.

To, že stojí za nedělním pádem kamene těžba dřeva, která skončila letos v dubnu, ale Lesy ČR, jimž pozemky nad Horním Žlebem patří, odmítají.

„Z provedeného šetření plyne, že pád kamene způsobily přírodní vlivy. Současně byla vyloučena jakákoli souvislost s nedávnou, na jaře letošního roku ve svahu prováděnou těžbou přestárlých a nebezpečných stromů," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Ať už je na vině kdokoliv, Děčín se rozhodl situace řešit.

„Na základě posouzení odborníkem musíme okamžitě začít řešit zabezpečení skalního bloku. Podle jeho názoru totiž mohlo dojít k narušení celého skalního bloku a není možné vyloučit další řícení," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá 
s tím, že ale nebude nutná další evakuace.

„Máme předschválenou dotaci ve výši šest a půl milionu korun na zabezpečení svahu včetně vybudování tak zvaných dynamických plotů. Nyní se rozeběhne výběrové řízení, z nějž vyjde zhotovitel," dodává Lakomá.

Se sanací skály chtějí podle  Boublíka pomoci i Lesy České republiky.  Zda se ale budou na zajištění nebezpečné skály podílet i finančně není jasné. Podle zákona totiž takovou povinnost nemají.