Před časem přijali děčínští radní nenápadné usnesení, kterým rozhodli o přesunutí jedné z autobusových zastávek. Na lince spojující Podmokly s Letnou zrušili zastávku na Slovanské ulici uprostřed prudké ulice a přesunuli ji k nákupnímu centru Pivovar.

To se ale nelíbí místním lidem, kteří se své zastávky vzdát nechtějí.

„Tímto rozhodnutím odřízli část Letné od města. Ta zastávka tu byla třicet let a po celou dobu fungovala ku spokojenosti všech místních občanů," říká Markéta Valterová. Ta dala dohromady petici za zachování zastávky, kterou zatím podepsalo 275 lidí.

„K přemístění zastávky bylo přistoupeno i právě z důvodu blízkosti přechodu pro chodce, tedy kvůli bezpečnosti," vysvětluje mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

U původní zastávky byl totiž přechod pro chodce, který muselo město na podnět dopravního inspektorátu zrušit. Neodpovídal totiž normám upravujícím umístění přechodů.

Podle Markéty Valterové je ale současná zastávka pro řadu lidí příliš daleko. V okolí totiž bydlí poměrně dost starších lidí, kteří mají problémy s pohyblivostí. A několik set metrů dlouhá cesta do kopce je pro ně někdy i nepřekonatelná.

Vzdálenosti, které nyní musí cestující urazit, přitom nejsou zrovna malé. Zastávku u strojní průmyslovky a zrušenou zastávku dělí 280 metrů, jen o padesát metrů blíže je to od zrušené zastávky k nové zastávce u Pivovaru.

„Doporučili nám vystoupit u nákupního centra Pivovar a třeba s nákupními taškami jít do kopce. To je pro řadu mých sousedů problém v létě nebo na jaře. A v zimě, kdy bude nasněženo, je pro lidi chodící o hůlkách taková cesta nepředstavitelná," popisuje útrapy lidí ze Slovanské ulice Markéta Valterová.

Zrušenou zastávku ale nevyužívali jen lidé bydlící přímo na Slovanské ulici, ale také děti ze základní školy v ulici Na Stráni. Případně lidé bydlící v bočních ulicích vedoucích od Slovanské ulice.

Magistrát ale argumentuje tím, že se nejedná o nijak neobvyklou vzdálenost mezi zastávkami městské autobusové dopravy.

„V současné době je vzdálenost mezi zastávkami asi 600 metrů. Průměrná přepravní vzdálenost mezi zastávkami v předměstích a na okrajích měst je 400 až tisíc metrů," říká Markéta Lakomá.

Ale ani to paní Valterovou v jejím boji za obnovení autobusové zastávky neodradí. Svůj podnět a petici již magistrátním úředníkům předala, peticí by se nyní měla zabývat rada města, která o přesunu zastávky před několika týdny rozhodla.

Kromě vzdáleností od jiných zastávek byl problém také v tom, že o plánovaném zrušení zastávky na Slovanské ulici místní obyvatele radnice neinformovala.

„Ne všichni mají možnost i vzhledem ke zdraví jezdit vlastními auty, ne každý má možnost požádat třeba své děti, aby jej odvezly k lékaři, na nákupy nebo na rehabilitaci. Když to bude potřeba, poženu to klidně až do prezidentské kanceláře," uzavírá odhodlaně Markéta Valterová.