Horory, romantické komedie, animáky pro děti či muzikály, ale také koncerty dixielandu, opera nebo činohra. Nabídka letního kina na děčínském zámku pro příští měsíce je více než pestrá. Promítání začne 4. července, kdy jej odstartuje Tátova Volha, posledním filmem letošního letňáku bude 12. srpna MEG: Monstrum z hlubin.

„Letos bude letní kino na zámku především o zvuku. Vrací se restaurované Vlasy Miloše Formana, nabídneme premiéru druhého dílu Mamma Mia! nebo koncert André Rieu z Maastrichtu,“ řekl vedoucí děčínského kina Sněžník Martin Pošta s tím, že se zvukovými efekty si hraje například i horor Tiché místo nebo thriller Tísňové volání.

Dětský den v děčínské zoo.
Jedničky na vysvědčení zaručí dětem zoo gratis

Oproti jiným letním kinům je to v Děčíně postavené z velké části na premiérách, tedy filmech, které ještě děčínské kino Sněžník nehrálo. Jedním z nich bude například snímek podle knížky severočeského autora Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů nebo Miss Hanoi.

Během letního promítání je na programu také ladies night. Uskuteční se 11. července při promítání filmu Jsem božská. „Oslovili jsme profesionální vizážistku, která před filmem provede návštěvnice kurzem, jak být božská,“ přiblížil jedno z lákadel letního kina na zámku Martin Pošta.

Kromě promítání filmů však děčínský zámek nabídne vyžití i milovníkům živé kultury. Na programu má totiž také koncerty nebo několik divadelních představení.Prvním představením bude 3. července Commedia á la carte, kterou do jižních zahrad přiveze Divadelní klub Jirásek z České Lípy. „Snažíme se vyjít vstříc všem, aby si každý vybral to své,“ řekla ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková.

Hosty talk show Silný řeči byl Marek Hilšer, Luboš Xaver Veselý a Jakub Čech.
FOTO: Hilšer, Veselý a Čech měli Silný řeči

Kromě činohry chystají na zámku také operu. V neděli 22. července od 20 hodin zazní v jižních zahradách druhá opera Gioacchina Rossiniho Italka v Alžíru. „S Evropskou hudební akademií se nám spolupráce osvědčila. Zpívají to studenti, takže je to takové svižné. S panem dirigentem Norbertem Baxou je vynikající spolupráce,“ popsala další představení na zámku Krupičková.

Na své si ale přijdou i vyznavači jiné hudby. Jen během června a července se totiž uskuteční na zámku v Růžové zahradě hned tři koncerty dixielandu. První je na programu už příští týden 28. června od 17 hodin. Další pak proběhnou 12., 19. a 26. července, vždy od 17 hodin.

Zámek bude během léta myslet také na děti. Na konci srpna přijede do Děčína ústecké Činoherní studio, které jezdí do jižních zahrad se svými představeními už několik let. Tentokrát si ale netradičně připravil legendární dílo Děti z Bullerbynu. Na toto představení je připravené také speciální snížené vstupné pro děti, které půjdou do první třídy. Za vstupenku zaplatí 50 korun.

Tyršův most v Děčíně.
Děčín chce sladit osvětlení svých největších dominant