Včely chovají na lesnické škole v kunratickém arboretu již více než dva roky, letos k chovu přibyl nový včelín, který vyšel školu na přibližně padesát tisíc korun.

„Postavení nového včelína má dvojí efekt. Jednak ochrání včely před výkyvy teplot a jednak ochrání úly před vandaly," říká ředitel školy Rudolf Sochor.

„Finanční podporu na rozvoj včelařství schválila Rada Ústeckého kraje v letošním roce hned pro dvě naše školy," říká hejtman Oldřich Bubeníček. Střední škola zahradnická a zemědělská v Děčíně ji obdržela na zakoupení včelařských pomůcek, Střední lesnická škola Šluknov pak na vybudování výukového včelína.

Ta tak chce obnovit již zaniklou tradici. Dříve totiž byl u každé hájovny včelín.

„Včelíny k hájovnám patřily. Hajní ale dnes již velmi často hájovny nemají, a tak zmizely i včelíny," vysvětluje Sochor.

Škola chce včelín využít nejen pro výuku svých studentů, kteří jsou prakticky 
z celých severních Čech. Součástí včelína je také jeden skleněný úl, do kterého je možné dát jednu plástev a návštěvníkům, kteří do arboreta přijdou v rámci exkurzí, ukazovat bez obav 
z pobodání život včel.

Se včelami ale má škola mnohem větší plány. Ráda by totiž v příštích letech otevřela rekvalifikační kurzy pro včelaře. Ti nyní mají možnost získávat znalosti pouze od starších zkušených včelařů, případně v podobném rekvalifikačním kurzu. Ten je možné jako doposud jediný svého druhu navštěvovat až v Nasavrkách.

Škola již má požádáno o potřebnou licenci, jednou z podmínek je povinnost mít smluvně zajištěných alespoň padesát včelstev. 
V současné době škola má tři, ale další si již smluvně zajistila. Sedm jich například má jeden z vyučujících, který včelařství zcela propadl.

„Ročně počítáme s tím, že by se kurzu mohlo zúčastnit až dvacet lidí, samotný kurz bude v průběhu roku trvat tři měsíce, aby si jeho absolventi vyzkoušeli všechny práce související se včelami," dodává Sochor.