„V této lokalitě je to první zahnízdění, které pamatuji. Jsem hrozně moc rád, že se páru labutí zahnízdit podařilo,“ říká ornitolog a šéf správy národního parku Pavel Benda. Labutí přitom v posledních letech na Děčínsku výrazně ubývá, i kvůli rostoucímu tlaku a nebezpečí, která na ně číhají.

Například letos zemřela jedna labuť po nárazu do elektrických drátů. Nebezpečím pro ně jsou také nepořádní rybáři, kteří ve vodě nechávají utržené vlasce i s háčky. Ubývá tak i hnízdících párů. „V regionu je spousta špičkových míst pro hnízdění, většinou ale neobsazených. Jen na Olešce dříve hnízdily tři páry, dnes jsme rádi za jeden,“ popisuje špatnou situaci Benda.

Italské trhy v Děčíně.
FOTO: Sýry, olivy nebo vína. Italské trhy v Děčíně lákají na dobroty z jihu

Ornitolog zároveň žádá, aby se lidé k více než metrovému hnízdu nepřibližovali a labutě při sezení na vejcích nerušili. A také kvůli své vlastní bezpečnosti, labutí samci mohou být totiž při ochraně hnízda velmi agresivní. „Musím poděkovat městu, že místo na břehu u hnízda oplotilo tak, aby k němu lidé nechodili,“ dodává děčínský ornitolog. Okolí hnízda je také obtažené páskou městské policie se zákazem vstupu.