Nejčastěji lidi skolí takzvaná kampylobakterióza nebo salmonelóza. Vyplývá to z čerstvých statistik Státního zdravotního ústavu.

Část pacientů přitom nemocem z jídla podlehne. Třeba salmonelózu nepřekonají až 4 procenta nakažených. Listerióza zabije dokonce 12 procent nemocných.

„Choroba může být nebezpečná hlavně u malých dětí, u nichž stačí menší infekční dávka než u dospělých. Ve větším ohrožení jsou také lidé se sníženou kyselostí žaludku, senioři a lidé oslabení dlouhodobým onemocněním,“ varuje lékařka Helena Ambrožová z infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce.

Takovým lidem podle ní hrozí nejenom dehydratace z úporného průjmu, ale také akutní selhání ledvin nebo otrava krve. Infekce může způsobit dokonce záněty v mozku, kloubech či osrdečníku. „Pokud se totiž dostane bakterie do krve, může být rozeseta po celém organismu. Může se usídlit v některém z orgánů a vytvořit tam hnisavé ložisko,“ vysvětluje odbornice.

Lidé by si proto měli dát na jídlo pozor. Dopřát by si měli jen takové maso, které předtím dostatečně tepelně upravili. Totéž platí o vajíčkách. Infekce může číhat i v plísňových a měkkých sýrech, paštikách, lahůdkových salátech, tlačenkách, knedlících nebo aspiku. Vzácně hygienici zaznamenali také infekce z nepasterizovaného mléka.

„Proti některým z potravinových nemocí, konkrétně proti rotavirovým infekcím, je u nás dostupné také očkování,“ dodává Michaela Špačková ze Státního zdravotního ústavu.

Pokud už se někdo chorobou nakazí, měl by okamžitě navštívit lékaře. „Je také nezbytné hodně pít. U urputných průjmů klidně i 4 litry denně,“ doporučuje lékařka Ambrožová.