Sedmdesát fotbalových hřišť. Takovou plochu zabírá největší holina, která vznikla za poslední měsíce v Národním parku České Švýcarsko kvůli likvidaci kůrovcové kalamity. S jejími následky se potýká také Děčín, který nedávno musel kácet na Pastýřské stěně.

Kůrovcová kalamita se nevyhnula ani Českému Švýcarsku. Loni z národního parku vyvezli na 50 tisíc kubíků kůrovcového dřeva. Tedy přibližně tolik, kolik ho poničila v celém Šluknovském výběžku ve státních lesích vichřice Herwart. „Nejhorší situace je okolo Mezní Louky. Tam je také největší holina vzniklá po těžbě kůrovcového dřeva, zabírá přibližně 35 hektarů,“ přiblížil následky dosavadního řádění kůrovce mluvčí správy národního parku Tomáš Salov s tím, že v zásahových územích musí správa stromy zasažené kůrovcem kácet. Aby zabránila šíření mimo národní park, vytvořilo po jeho obvodu bezpečnostní pás, přes který by se brouk neměl dostat. 

Na vykácené holiny však zatím správa nové stromy nevysazuje. Nechá nejprve samotnou přírodu, aby samovolně vytvořila takzvaný přípravný porost. V tom dominují břízy, které doplňuje jeřáb nebo borovice, jež vytvoří přirozené mikroklima. To bude trvat přibližně tři až pět let. Teprve poté je možné cíleně vysazovat původní dřeviny. Pokud by na velkou planinu vysadili rovnou například buky, nevydržely by nápor slunce a uschly by.

Kůrovec.
Správci Českého Švýcarska kvůli přemnoženému kůrovci vyhlásili kalamitní stav

S podobným postupem mají v Českém Švýcarsku zkušenosti. Když před 13 lety shořela v Jetřichovicích velká část lesa okolo Havraní nebo Krkavčí skály, nechala správa parku následnému zalesnění volný průběh. Po několika letech se spáleniště viditelné z širokého okolí zazelenalo a dnes na něm opět rostou stromy.

Kůrovci prospívají teplá a velmi suchá léta, která poslední roky sužují celou střední Evropu. Pokud by i tento rok bylo stejné léto jako loni - a odborníci očekávají podobný průběh - je možné počítat s násobně většími ztrátami. „V takovém případě by mohlo být podle nejčernějšího scénáře zasaženo kůrovcem v národním parku až 150 tisíc kubíků dřeva,“ poznamenal Tomáš Salov.

Klokani rudokrcí v děčínské zoo přivedli na svět dvě mláďata.
Klokani rudokrcí v děčínské zoo přivedli na svět dvě mláďata. Jedno je albín!

Horší situaci než loni letos očekává také děčínský Lesní úřad, který má na starosti městské lesy. Zatím poslední viditelnější těžbu prováděl na Pastýřské stěně, kde je přibližně 50 hektarů lesa. „Zatím tam ještě není vše hotové. Ale odhaduji, že jen na Pastýřské stěně se bude jednat o 300 kubíků kůrovcového dřeva,“ uvedl ředitel Lesního úřadu Antonín Novák. S kůrovcem se ale příspěvkovka potýká prakticky ve všech svých lesích.

O to, aby se podobná situace v nově vysazených lesích neopakovala, se snaží Lesní úřad od svého vzniku. Na vykácená místa totiž vysazuje buky, duby nebo jedle. Tedy stromy, u kterých napadení kůrovcem nehrozí.