Organizátoři akce předpokládají, že výtěžek by mohl překročit čtvrt milionu korun. Stříbrnou medaili v kvalitě proof, kterou razí v limitovaném nákladu tisíc kusů, budou od července prodávat za 500 korun. Autorem reverzu i averzu je Milan Sypěna.

„Česká mincovna na dobročinných projektech s Nadací Vize 97 dlouhodobě spolupracuje. I tentokrát zaštítíme celou finanční sbírku společně," uvádí Radek Šulta, ředitel České mincovny. „Loni přispěla mincovna z prodeje medailí s portrétem prezidenta Václava Havla nadaci částkou přes dva miliony korun. Věřím, že i letos dokážeme pomoci potřebným skrze to, co umíme – ražbou medailí," doplnil Šulta.

Peníze poputují do sociální sféry. „Podpořit chceme například dům s pečovatelskou službou, nebo podobné zařízení, které poškodila velká voda. Dlouhodobě se této oblasti nedostává financí, a proto zde pomůže opravdu každá koruna. Věříme, že se najde dostatek lidí se stejným smýšlením, kteří budou chtít svým spoluobčanům v nouzi pomoci," říká Vangelis Zingopis, vedoucí kanceláře Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Projekt České mincovny je koncipován jako dlouhodobý. Zájemci tak můžou přispět kdykoliv, sbírka na letošní povodně bude aktivní až do konce roku. Zájemci budou moci medaile zakoupit na e-shopu www.ceskamincovna.cz nebo v kamenných prodejnách v Praze, v Brně a Jablonci.