Vepřová rolka s dušenou rýží, kuře na způsob bažanta, lívanečky či zeleninová polévka. S takovým a ještě dalším menu se prezentují u závěrečných zkoušek kluci a dívky, jež právě teď končí učební obor kuchař na Střední škole v Děčíně - Křešicích. Letos zkouškami prochází sedmnáct učňů a učnic.

„Dobrý den, jmenuji se Martin Džudža a připravil jsem si pro Vás frankfurtskou polévku, špekové knedlíky s kysaným zelím a jako dezert rýžový nákyp se sněhem,“ předvádí svou nabídku mladý kuchař. Všechno prý vařil sám, jen pod občasným dohledem paní mistrové. Jídlo je velmi chutné, pochvalně to ho oceňuje celá porota.

„Špekové knedlíky jsou mým oblíbeným jídlem a musím uznat, že se ti velmi povedly,“ chválí kuchtíka ředitel školy Petr Sokolář.

Jeho školu navštěvují ti, kteří vyšli ze speciálních základních škol či školu končili v některém z nižších ročníků. Stručně řečeno, žádné studijní typy.
„Ale to neznamená, že se v životě neuplatní, někteří jsou velmi manuálně zruční,“ vysvětluje ředitel. Jeho zástupkyně Jana Turčinková sice nemá přehled, kolik učňů našlo trvalé místo, ale tvrdí, že kdo dělat chce, práci najde.

„Já už mám slíbenou práci v Děčíně, budu dělat v imbisu kebaby,“ chlubí se další zkoušený Jakub Hampl. I ostatní se hlásí, že už mají práci rozjednanou. Otázkou je, jak dlouho u řemesla vydrží. Hospody, restaurace či bary jsou totiž místa s vysokou fluktuací.

„Dle mého názoru obor kuchař není pro mladé perspektivní. Kdybychom byli město, kde hospody kvetou, pak ano,“ přemýšlí Vlastimil Pažourek z děčínského úřadu práce. Kuchaři prý těžko shánějí místa i v rekreačních oblastech Českého Švýcarska. „Turistický boom ustal, stagnují služby, a tedy ani hospody už tolik neprahnou po nových kuchařích,“ dodal Pažourek.

Aktuálně práci hledá 10290, což je o 441 lidí méně než minulý měsíc. Zaměstnavatelé nabízejí 187 pracovních míst, takže 55 uchazečů připadá na jedno volné místo. „Jsou to obvykle jednotlivá místa, žádný zaměstnavatel neshání více zaměstnanců jedné profese,“ dodal Pažourek.