Jednat o tom bude krajský výkon strany, řekl jeho předseda a hejtman Oldřich Bubeníček. Koalice s ANO by měla v pětapadesátičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 33 hlasů, koalice s ČSSD a SPD-SPO nejtěsnější nadpoloviční většinu 28 hlasů.

Jednání o koalici v kraji zbrzdily stížnosti na volby podané ke krajskému soudu. Ten zamítl podání pěti kandidátů Severočechů, kteří žádali opakování voleb kvůli svému vyškrtnutí. Všechny kandidáty hnutí odvolala osm dní před volbami místopředsedkyně Hana Jeníčková. Soudu ještě zbývá rozhodnout o jedné stížnosti, kterou sice podal jiný člověk, ale taktéž se týká vyškrtnutí Severočechů.

KSČM koalici nabídlo jak vítězné ANO, tak ČSSD s koalicí SPD a SPO. Krajský výbor strany se sejde v pondělí. Podle Bubeníčka pravděpodobně rozhodne, jaké koalici dá KSČM přednost.

"Předpokládám, že v pondělí rozhodnutí padne bez ohledu na to, jestli už bude znám ten poslední výrok soudu. Co mám informace, tak ta stížnost je téměř stejná, jako byly ty zamítnuté, takže tady soud asi nebude moct udělat nic jiného a zamítnout ji také," řekl Bubeníček.

Obě možné varianty koalice mají podle Bubeníčka v krajském výboru KSČM své zastánce. "Bude se hlasovat. A jak avizovali všichni dopředu, tak menšina se podřídí většině," dodal Bubeníček.

O tom, zda by byla příští týden případně už uzavřena i koaliční smlouva, nechtěl Bubeníček spekulovat. "Jedna věc je schválení koaličního partnera a druhá věc je podpis koaliční smlouvy. Ta se musí přeci jen připravit a nevím, jestli by se jednalo o příští nebo až ten další týden," dodal Bubeníček.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Dvojkoalice ANO a KSČM by měla pohodlnou většinu 33 hlasů. Těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů by ale mohla mít i trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO. Ústeckému kraji dosud vládli komunisté s ČSSD.