Nepoužívej sluchátka v blízkosti železnice, ztrácíš tak sluchový kontakt s okolím. Přes koleje přecházej jen po vyznačených přechodech. Nevystupuj na schůdky a střechy nákladních vagonů nebo lokomotiv, hrozí ti úraz elektrickým proudem. Falešné hrdinství se nevyplácí. To je jen několik rad, které si žáci a studenti vyslechnou při návštěvě Preventivního vlaku bezpečné železnice, který právě vyjíždí do Ústeckého kraje.

„České dráhy vlak provozují 11 let, vyjíždí už ale poosmnácté,“ řekl ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Ústí nad Labem Vladimír Štochl s tím, že vlak má jarní a podzimní jízdy.

Ve středu 27. ledna vyjela na rychlíkovou linku Brno-Česká Třebová-Praha první nová vlaková jednotka InterPanter. Snímek je z pražského Hlavního nádraží.
České dráhy zruší některé IN karty. Lidé za ně dostanou peníze zpět

Od roku 2007 prošlo vlakem dvacet tisíc mladých lidí. „Do Ústeckého kraje se souprava upozorňující na nebezpečí v železničním provozu vrací po deseti letech,“ doplnil.

Zastávky vlaku16.-17. 4. Most
18.-19. 4. Chomutov
24.-26. 4. Ústí n. Labem
27. 4.       Děčín

Vlak tvoří tři části. V prvním vagonu je kino promítající dokument s názvem To nedáš!, který je o tom, co se může stát, když lidé nerespektují základní předpisy na železnici. V druhém, konferenčním vagonu, studenti absolvují přednášku a diskutují s odborníky o konkrétních případech. Třetí stanoviště pak patří hasičům. „Nezůstane pokaždé jen u přednášky, ale rozběhne se i diskuze. Hlavně u fotografií z nehod, které měly fatální následky,“ uvedl Přemysl Živný, vrchní inspektor Odboru šetření mimořádných událostí Správy železniční dopravní cesty v Ústí nad Labem, který poukázal na nedávný tragický případ, kdy mladík šel po trati se sluchátky na uších a neslyšel, že jede vlak. „Navíc měl na hlavě kapuci, souprava jej zachytila a usmrtila,“ doplnil inspektor.

Zachránit alespoň jeden život

Živný také podotkl, že pokud mladým ukazuje grafy, tak výkladu nevěnují takovou pozornost, jako když jim následně ukáže obrázky z nehod a jejich následky. „Když vidí realitu, potom odcházejí a přemýšlejí o tom, co viděli,“ doplnil.

Nepozornost a hazard na železnici stojí podle statistik ročně život v průměru 18 dětí a náctiletých. Dalších 20 jich vyvázne s těžkým zraněním.

Ilustrační foto
Firmy na Děčínsku hledají hlavně montážní dělníky

Všichni organizátoři projektu se shodují v tom, že zrovna v oblasti železničního provozu není prevence nikdy dost. „Když se nám díky Preventivnímu vlaku podaří zachránit alespoň jeden mladý život, víme, že náš projekt má smysl,“ doplnil člen představenstva Českých drah Michal Štěpán.

Preventivní vlak bezpečné železnice bude ještě dnes, v úterý 17. dubna, stát na nádraží v Mostě. Pak se přesune na dva dny do Chomutova. Následovat bude Ústí nad Labem a severočeskou tour zakončí v Děčíně. Projekce se konají vždy od 8.15 do 14.15 hodin. Délka cyklu pro jednu skupinu je přibližně 120 minut. Vstup je zdarma. Podzimní jízda bude mít zastávky v Brně a Krnově.