Máte platnou dálniční známku? Pokud ne, hrozí vám tučná pokuta

Ústecký kraj - Už 76 řidičů s neplatnou dálniční známkou přistihli celníci na dálnici D8. Z 20 procent šlo o cizince. „Na pokutách jsme na místě vybrali téměř 68 tisíc korun,“ uvedl Jiří Nejedlý z ústeckého celního úřadu. Řidičům bez platného dálničního kuponu hrozí na místě pokuta až do 5000 korun, ve správním řízení až do 100 tisíc. Loni celníci na D8 zaznamenali 1087 problémů s dálniční známkou, vybrali milion korun.

Lávka přes východní nádraží má před sebou poslední hodiny existence.
FOTO: Dnes naposledy! Historickou lávku o víkendu strhnou

Rumburská Loreta vystavuje fotografie Jizerských hor

Rumburk - V ambitu Lorety Rumburk v únoru probíhá výstava Zaostřeno na Jizerky. Výstava vzešla z nejlepších snímků fotografické soutěže, kterou Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Do uzávěrky dorazilo 212 snímků od 61 autora. Jeden snímek vybrala i široká veřejnost v internetovém hlasování. Výstava je koncipována jako putovní. Návštěvníky prostřednictvím tří desítek velkoformátových fotografií zavede do známých i netradičních zákoutí Jizerských hor. Z užšího výběru vystavených fotografií byl sestaven nástěnný charitativní kalendář Zaostřeno na Jizerky 2018, který je možné si objednat u nadace. Výtěžek z prodeje kalendářů putuje na projekty pomáhající Jizerským horám. Výstava je v Loretě Rumburk přístupná do 22. února, k vidění je od úterý do soboty mezi 9 až 16 hodin.

Více než tři desítky fotografií známých i méně známých míst z Jizerských hor nabízí výstava Zaostřeno na Jizerky. V ambitu Lorety Rumburk je k vidění do 22. února. Zdroj: Klára Mágrová

Energetici pomalují Jiříkov barvami, budou vytyčovat sítě

Jiříkov - Až do konce června se budou po Jiříkově pohybovat lidé pracující pro ČEZ a vytyčovat a následně geodeticky zaměřovat podzemní elektrické vedení. Na silnicích a chodnících tak barvami vyznačí místa, kudy kabely vedou. Lidé se ale nemusí bát znečištění potoků nebo spodních vod. Značení je prováděno ekologickými barvami.

Koncert světoznámé kapely Už jsme doma v Děčíně se odkládá

Děčín - Kapela Už jsme doma, známá po celé Evropě, USA, Japonsku i Austrálii, v děčínském hudebním klubu Le Garage Noir v pátek 9. února nevystoupí. Koncert alternativních umělců, kteří navštívili téměř 40 zemí světa v rámci turné, je zrušený kvůli operaci jednoho z členů kapely. Fanoušci v Děčíně se ale nemusí bát, že by o jejich koncert přišli. „Hledáme náhradní termín v březnu, dubnu či květnu,“ uvedli organizátoři akce. Zakoupené vstupenky tak zůstávají platné.

Vizualizace budoucí podoby Husova náměstí v Děčíně.
Podmokly se v březnu promění ve staveniště

Děčínská zoo si o jarních prázdninách připravila fotosoutěž

Děčín - Fotosoutěž o zajímavé ceny si letos o jarních prázdninách pro své návštěvníky připravila děčínská zoo. Lidé, kteří se na procházku do zoo vydají mezi 10. a 18. únorem, by si s sebou neměli zapomenout fotoaparát. Tam se mohou pokusit udělat co nejhezčí snímek zvířat. Na ceny se pak může těšit šest nejšikovnějších fotografů. Fotit mohou děti i dospělí, soutěžit se bude ve dvou kategoriích. Každý autor může do soutěže přihlásit jen jeden snímek, podmínkou účasti je zakoupení vstupenky do zoo a pořízení snímku v tomto období. Fotografii v co nejvyšší kvalitě a bez výrazných grafických zásahů s názvem, svým jménem, fotokopií vstupenky a kontaktními údaji mohou lidé zaslat na e-mail media@zoodecin.cz.

Oblíbený Varnsdorfský masopust láká na hody i starostenský sud

Varnsdorf - S více než dvacetiletou tradicí se v sobotu 10. února uskuteční Varnsdorfský masopust. V maskách i bez nich se lidé mohou zúčastnit masopustní maškarády a zapojit se do průvodu. Ten vyrazí v 9 hodin z nádvoří Základní umělecké školy Varnsdorf. Cílem bude tradičně nádvoří před Střelnicí, kde budou připraveny bohaté masopustní hody. I letos se bude narážet starostenský sud piva. Hudební vystoupení obstará kapela Pavla Zelenky. Od 10.30 hodin si v sálu Střelnice děti užijí masopustní rej. Zahraje a zatančí taneční soubor Dykyta. Poté proběhne vyhlášení nejlepších masek.

Ilustrační foto
Za lepší známky 12 tisíc ročně. Žáky učilišť lákají na stipendia