Zoologická zahrada Děčín se raduje z odchovaných výřat

Děčín – Celkem čtyři mláďata letos vyvedli na svět výři velcí z děčínské zoologické zahrady. Odchov tohoto druhu se v zoo daří již několik let. „Letošní snůška byla stoprocentně úspěšná, ze všech snesených vajec se vyklubala zdravá výřata. Vejce snesla samice na konci měsíce března a zhruba pět týdnů je zahřívala. Samec ji po celou dobu obstarával potravu. Nyní jim jsou cca 4 týdny," popsal ošetřovatel Pavel Liška. Výří sourozenci ve společném hnízdě strávili zhruba dva týdny. Poté byla dvě mláďata odebrána a předána Střední lesnické škole ve Šluknově, kde z nich vypiplají zvířata vhodná k sokolnickým ukázkám. Zbylá mláďata zůstala v zoo a rodiče o ně vzorně pečují. Na hnízdě budou krmena ještě přibližně 3 týdny, pak by se o obstarání potravy měla začít snažit sama. K prvním pokusům o létání se odhodlají zhruba ve věku devět týdnů.

Ovčí můstek v Děčíně je pro dopravu uzavřen, přesto se tu ve všední dny nepracuje.
Mostek je měsíc zavřený. A stále se na něm nic neděje

Hořelo v lese i v bytě. Hasiči měli opět plné ruce práce

Děčín – Plné ruce práce s požáry měli v pátek dopoledne děčínští hasiči. Lidé z Prostředního Žlebu zpozorovali požár lesní hrabanky v těžko přístupném terénu nad kaňonem Labe. „Požářiště v lese mezi velikými kameny hasiči postupně prolévali vodou. Škoda byla naštěstí nulová. Příčinou požáru bylo odhození špatně uhašeného nedopalku cigarety neznámou osobou," uvedl vyšetřovatel hasičů Miroslav Svoboda. O chvíli později pak vypukl požár v bytě v Želenicích. Ten se podle Miroslava Svobody ale již bez následků neobešel. „V jednom z pokojů přízemního bytu hořela matrace a polštář v dětském pokoji. Hasiči matraci i s polštářem vynesli do vany, kde ji dohasili. Příčinou požáru byla hra dítěte se zapalovačem," uvedl Svoboda s tím, že škoda se vyšplhala zhruba na 2 000 korun.

Máchovka se připravovala na letošní divadelní akademii

Děčín – Ve čtvrtek vyvrcholily přípravy na letošní divadelní akademii Máchovky. Akce se ve škole stala tradicí, na kterou se všichni těší. Letošním tématem byl Stroj času, což poskytovalo všem velkou svobodu při vymýšlení jednotlivých vystoupení. „Děkujeme všem rodičům, kteří se podíleli na vymýšlení kostýmu či nám zapůjčili různé pomůcky a rekvizity," uvedla Lucie Vránová z Máchovky s tím, že akademie je akce především pro žáky, kteří si tak mohou vyzkoušet, jaké to je, stát před plným hledištěm, seznámit se s divadlem z druhé strany a mohou ukázat, co všechno umí, včetně dovedností, na které není v běžné výuce čas. „Doufáme, že si letošní ročník užili jak účinkující, tak diváci a těšíme se již na ročník následující," doplnila.

Potravinová sbírka v Děčíně.
Potraviny z Kostky pomohou ročně desítkám lidí v nouzi

Ani v zoo si kuřáci už nezapálí

Děčín – I v děčínské zoo začal ve středu platit protikuřácký zákon. Na zákaz kouření v areálu zoo upozorňují návštěvníky cedulky ve třech jazykových mutacích. Pokud si bude chtít někdo během návštěvy zoologické zahrady zapálit, bude se muset vrátit až před vchod. „Tam je k dispozici odpadkový koš s popelníkem. Odchod ze zoo je ale nutné nahlásit obsluze pokladny," vysvětlila mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Skutečnost, že se v zoo nesmí kouřit, je nově zanesena i v návštěvním řádu.

V Zoo Děčín si již nezapálíte.Zdroj: Alena Houšková

Nejlepší v třídění je Doubice a Krásná Lípa

Ústecký kraj / Děčínsko – Na ústecké Větruši proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků tradiční soutěže Skleněná popelnice za rok 2016. V té se umístily také obce na Děčínsku. V třídění odpadů se šampionkou mezi obcemi do 500 obyvatel stala Doubice. „Třídění odpadu v obci má již dlouholetou tradici a v soutěži Skleněná popelnice se držíme stále mezi prvními třemi," prozrazuje starosta Doubice Jan Drozd. Mezi městy nad 3500 obyvatel byla nejlepší Krásná Lípa. Té rozdělení do kategorií podle počtu obyvatel pomohlo k posunu ze sedmého místa v loňském roce.

„Na stránkách města pravidelně informujeme občany o zpětném odběru, zvýšili jsme počet kontejnerů a důsledně dotřiďujeme ve sběrném dvoře technických služeb," upřesnila Lenka Fritscheová z Městského úřadu v Krásné Lípě. Na třetích příčkách se v různých kategoriích umístily i další obce na Děčínsku jako Lobendava, Staré Křečany či Dolní Poustevna. Ocenění každoročně přebírá i Skokan roku, tedy město či obec, která se meziročně posunula o nejvíce příček směrem nahoru. Tento titul získala obec Velká Bukovina skokem o 30 míst.

V grill baru ochutnáte každý týden něco nového.
Majitelka Karls grill´n´baru: Vítězství v Rozjezdech jsem vůbec nečekala