V Jiříkově shořela chalupa, hasiči ji hasili přes tři hodiny

Jiříkov – Velký požár zničil v noci na čtvrtek starou chalupu v Jiříkově na Šluknovsku. Do Starého Jiříkova vyrazily hned tři dobrovolné a jedna profesionální jednotka. Vzhledem k rozsahu požáru bylo nutné použít na hašení vodu z nedalekého potoka. „Požár lokalizovali v 3.40 a zlikvidovali v 6.24. Škoda byla předběžně odhadnuta na 850 tisíc korun. Příčina požáru se vyšetřuje," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Přečtěte si: Děčín obří rezervu rozdělil

Místopředseda Sněmovny Bartošek navštívil Děčínsko

Děčínsko – Tento týden navštívil Děčínsko místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Během své jednodenní návštěvy si prohlédl továrnu na zpracování bylinek Valdemara Grešíka, která patří k největším v republice. Navštívil také křesťanskou základní školu Nativity v Křešicích nebo výtvarný atelier MarieJan, ve kterém tvoří zdravotně postižení, prohlédl si také děčínský zámek. Na závěr návštěvy se setkal se starostou Benešova nad Ploučnicí Filipem Ušákem.

O post městského architekta se uchází osm zájemců

Děčín – Do soutěže na pozici městského architekta se přihlásilo osm uchazečů. Na ty ještě čeká prezentace jejich práce před komisí. „Než dojde k výběru architekta, musejí ještě uchazeči představit svou vizi jako městského architekta. Odpovídat budou také na otázky odborníků z komise," říká náměstek primátorky Valdemar Grešík. Komise k pohovorům s účastníky výběrového řízení zasedne v polovině dubna. Jméno městského architekta by mělo být známo již během měsíce května.

Mohlo by vás zajímat: FOTO: Kvůli průmyslové zóně v Děčíně vytrhají koleje

Svoz biologického odpadu začne již na začátku dubna

Varnsdorf – Po zimě začínají města opět svážet biologický odpad. Například ve Varnsdorfu poprvé svezou technické služby hnědé popelnice již v úterý 4. dubna. Následně je budou technické služby vyvážet každé dva týdny až do konce listopadu.

Přednáška Hmyz Českého Švýcarska láká do knihovny

Děčín – Přednášku ze života hmyzu připravuje děčínská knihovna spolu s národním parkem České Švýcarsko. Zájemci se dozví, jaké běžné i vzácné druhy hmyzu lze pozorovat v národním parku, seznámí se s faunou vřesovišť, skalních borů, jeskyní a dalších, či se dozví, jaký je význam inverzních roklí a suťovišť pro přežití druhů v nezvyklých nadmořských výškách. Účastníci se seznámí také s druhy hmyzu, které byly při výzkumu v Českém Švýcarsku nově popsány. Přednáška se koná v pondělí 3. dubna od 17 hodin v děčínské knihovně, přednášet bude entomolog Lukáš Blažej.

Nepřehlédněte: Lodičky, soutěže či sleva do bazénu. Sezona startuje

Na Velikonoce bude v Krásné Lípě živo, budou plné muziky

Krásná Lípa – Ve znamení hudby se ponesou letošní Velikonoce v Krásné Lípě. V neděli 9. dubna od 16 hodin vystoupí na velikonočním koncertě v kulturním domě Krásnolipský komorní sbor. Na Velký pátek 14. dubna pak zve folklorní soubor Lužičan své příznivce do Aparthotelu Lípa, kde se uskuteční od 15 hodin posezení s muzikou.