Samospráva požádala o dotaci na dostavbu Labské cyklostezky. Výdaje na 21 kilometrů trasy jsou 165,4 milionu korun. O stavu cyklostezek informovala mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Labská cyklostezka od Severního moře přes Labské pískovce až po Polabí měří 1 270 kilometrů.

V Ústeckém kraji je hotovo 72 z 96 kilometrů. Na dalších 21 kilometrů je hotov projekt 
a samospráva podala žádost do Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ) o schválení dotace.

„Projekt byl podán již v roce 2012, ale kvůli zastavení ROP SZ se nerealizoval. Znovu byla žádost podána v prosinci 2013, aktuálně se čeká na hodnocení projektu. Případná realizace by proběhla v letech 2014 až 2015," uvedla mluvčí.

Stezku od hranic k Mělníku využilo loni podle monitoringu přes 20 000 lidí.

„Nárůst letos rozhodně očekáváme, loňská čísla jsou ovlivněna povodní a opadem zájmu měsíc po povodni," řekla Hanáčková.

Na začátku roku vyšel oficiální průvodce po Labské stezce – Handbuch 2014. Příručka je letos poprvé i s česky vloženou přílohou. Jsou v ní tipy na výlety podél stezky
i přehled nabízených služeb poblíž.
V rámci přeshraničního projektu cykloregion Krušné hory realizuje Ústecký kraj stavbu na Krušnohorské magistrále.

„Postaveno bude pět úseků, cena stavby dle soutěže je 32,9 milionu korun s DPH, termín dokončení v letošním roce," uvedla mluvčí.

Stavba je součástí projektu cyklistického okruhu v Krušných horách. Vznikne také deset nově značených propojek přes hranici.

„Bude tak možno udělat okruh delší než 350 kilometrů nebo jezdit menší okruhy. Do budoucna je to velký potenciál pro turistiku a velmi zajímavý produkt," zdůraznila Hanáčková.

Doplnila, že v květnu se na Klínovci v sousedním Karlovarském kraji uskuteční propagační akce zaměřená na cyklistiku v Krušných horách.