Mnohadílný seriál o Lužické nemocnici a zdravotní péči ve Šluknovském výběžku má další díl. Kraj se znovu vrátí za jednací stůl s Rumburkem. Vše se tak vrací na začátek.„Zatím jsme žádné usnesení nepřijali. Nejprve se sejdu se zástupci Rumburka já a uvidíme, s jakou představou přijdou. Teprve poté se tím bude moci znovu zabývat rada kraje,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Stanislav Rybák. Schůzka by se měla uskutečnit na hejtmanství příští týden v pátek.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Penta z rumburské nemocnice vycouvala

Kraj přitom před časem návrat k jednání odmítl, a to po krachu tendru na prodej Lužické nemocnice soukromé společnosti. K obratu došlo po setkání starostů 17 obcí a vedení Ústeckého kraje ve Varnsdorfu. Starostové se totiž obávali ohrožení zdravotní péče ve Šluknovském výběžku. „Dostali jsme prostor k vyjádření a dosáhli jsme toho, s čím jsme na jednání jeli,“ netajil po jednání spokojenost starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Obnovené jednání s krajem je úlevou i pro Rumburk, který nemocnici dotuje desítkami milionů korun ze svého rozpočtu. Letos by to mělo být 30 až 40 milionů. „Jsem hrozně rád, že společné jednání všech měst a obcí, vyjma Varnsdorfu, bylo korunováno úspěchem. Věřím, že další jednání dospějí do zdárného konce a my zde zachováme akutní lůžkovou péči i rumburskou nemocnici,“ řekl ve středu odpoledne starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Rumburská nemocnice se propadá do hlubší ztráty

O tom, jaké podmínky město kraji nabídne, měli jednat rumburští radní ve středu odpoledne a večer. V době uzávěrky dnešního vydání ale výsledek jednání rady nebyl znám. O setkání s vedením kraje požádalo 17 starostů předminulý týden. Kromě jiného se domnívají, že ve varnsdorfské nemocnici, jež je druhým adeptem na vstup kraje, nebude možné zajistit v dostatečném počtu akutní lůžka. To připustil i náměstek hejtmana Stanislav Rybák. „Ve Varnsdorfu nejsou prostory na to, aby nahradily plnohodnotnou nemocnici s akutní péčí. To může být spíše jen doplněk toho, co tam chybí,“ dodal Rybák.

KONKURENČNÍ BOJ

Krajští radní si včera přijeli varnsdorfskou nemocnici prohlédnout. Před ní na ně čekali zástupci Rumburka. Zástupci kraje se navíc až před špitálem dozvěděli, že jeho vedení odmítá nájemní smlouvu podepsat.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Převzetí nemocnice v Rumburku se odkládá, její cena je však již dána

Z celé situace byl poměrně rozčarován další náměstek hejtmana Jaroslav Komínek. „My se tu teď účastníme konkurenčního boje, kdy Varnsdorf bojuje proti Rumburku. Zdravotnictví ale není konkurence, je to služba občanům. A po jednáních s panem starostou se dozvím, že ředitel nemocnice nemá zájem. Já nevím, co si z toho mám odnést,“ poznamenal Komínek.

Ředitel varnsdorfské nemocnice Václav Jára nechce smlouvu podepsat proto, že je podle něj nevýhodná pro obyvatele Šluknovského výběžku. „Smlouva nezajistí akutní péči. A já chci, abych se na sebe mohl podívat do zrcadla,“ řekl Deníku Jára.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Rumburk si dal podmínky pro převod Lužické nemocnice na kraj