Důkazem toho, že poctivé řemeslo u nás nevymřelo a že ve svém okolí stále můžete narazit na kvalitní řemeslníky se zlatýma ručičkama, je výsledek ankety o nejlepšího fachmana Děčínska. Toho se Velkopopovický Kozel společně s Deníkem rozhodl najít a odměnit za jeho poctivou práci a řemeslný kumšt. Nakonec se nám podařilo i díky vašim tipům v děčínském regionu najít takovýchto fachmanů celou řadu.

Jednoznačným vítězem se ale stal Jaroslav Vaňkát z Děčína – Boletic, výrobce čokolády.

Pan Vaňkát vyrábí čokoládu přímo ve svém domě. Výrobna je v přízemí – a každý, kdo sem přichází, již zdálky cítí omamnou vůni čokolády. Sama výrobna se skládá z pouhých dvou místností. Prostor zjevně není rozhodující – čokoláda, které pan Vaňkát dělá dvacet druhů, chutná opravdu výtečně.

Je poznat, že ho jeho práce skutečně baví. Na panu Vaňkátovi nás zaujalo především jeho nadšení a poctivost, s kterou každý den přistupuje ke své práci a zákazníkům. Ze získané ceny od Velkopopovického Kozla má radost. „Jen je škoda, že jste to pivo nepřivezli rovnou s sebou,“ říká, zatímco nám dává ochutnat čokoládu.

Motto: „Své recepty nikdy neprozradím.“

Její výrobu chce rozšířit. Na vlastních nohách stojí pět let, patnáct let ovšem pracuje v oboru.

„Ve sladkém světě se pohybuji už od svého mládí. Receptury na ty nejlepší bonbony jsem jako náruživý cukrář od starých cukrářských mistrů. Hlídám je jako rodinný poklad.“

Jak s odměnou od Velkopopovického Kozla naložíte?
,,Mám z ceny opravdu radost, určitě se rozdělím s kamarády a uděláme nějaké to posezení s přáteli u piva.“