Oproti předchozím zimám ta současná vypadá jako opravdová zima. Celý rybník pokrývá souvislá vrstva silného, zasněženého ledu.

„Musíme si nejdříve vysekat díru v ledu," říká Zuzana Nováková, asi dvacetiletá studentka veterinárního lékařství.

„Normálně je nás kolem deseti, ale málokdy se sejdeme všichni. Takhle každý pátek chodíme obvykle my tři," vypráví Zuzana Nováková.

Počasí poněkud přitvrdilo a vítr už nehnal vločky, ale ledové krupky. Pocitová teplota šla dolů a dívky se začaly svlékat do plavek. Kdyby okolo nebyl sníh a mráz, tak by si případný divák řekl, že je léto.

„Kdysi dávno jsem se dívala, jak takhle plavou lidé přes Vltavu a mezi nimi byla jedna stará paní," vypravuje Lenka Obergruberová, „a běhal za ní jeden reportér. A ona říkala, že když jí bylo padesát, tak byla prolezlá nemocemi, ale teď je jí prý přes osmdesát a je zdravá. Tak se mi to uhnízdilo v hlavě, že bych to chtěla dělat také."

Jak Lenka Obergruberová dále uvádí, tak dlouho nebylo s kým. Všechny podobné spolky, které si našla, byly daleko. Až jednou v místní gymnaziální televizi byla zmínka o klubu, který je na rumburském gymnáziu, a že vedoucí tohoto sdružení je její kamarád.

„Tak slovo dalo slovo a já se teď koupu už druhým rokem," dodává Lenka na závěr.

Teď nastává ta vrcholná situace a tři odvážné ženy lezou jedna po druhé do ledové tříště. Každá smočila své tělo asi na pět minut a pak rychle ven, ručník a vytírat kůži do sucha.

„Omrzlin se nebojíme," reaguje na náš dotaz Zuzana Nováková. Ale jak sama říká, tak nejhorší a nejnebezpečnější je právě ta chvíle, kdy vylezou z vody. To je teprve ta pravá zima.

Ale záleží hodně na počasí. Když je bezvětří a slunce, je to naprosto něco jiného, než když je tak jako dnes odpoledne. Vítr prý nepříjemně kouše.

„Když vylezete z té vody a celé to máte za sebou, tak se dostaví celková euforie. Je to jako droga," dodávají děvčata na závěr.

Celou akci uzavírá otevření termosek s teplou griotkou. Spokojené úsměvy a odchod domů, kde čeká jiné koupání. Ve vaně s teplou vodou.

Autor: MIROSLAV NEUMAIER