I několik tisíc lidí denně dochází v tomto tropickém období na děčínské koupaliště. Žně mají i menší areály v regionu. Naopak vodní plochy v přírodě tolik lidí nevyhledává.

Na venkovní část děčínského plaveckého areálu se může v jeden okamžik vměstnat 1 700 návštěvníků. Více nedovolují předpisy. „Zatím jsme letos venkovní část kvůli kapacitě uzavřít nemuseli,“ řekl provozní plaveckého areálu Luděk Černý s tím, že během čtvrtka se na venkovním koupališti protočilo přibližně 1 800 lidí.

Velmi často je naopak vyprodaná plavecká hala. „Lidé si zvykli využívat čipy, které pak mohou použít i pro venkovní část. V hale se tak tvoří fronty způsobené lidmi čekajícími na čip,“ dodal Černý.

Srpnové vedro. Ilustrační foto
Teploty v týdnu vystoupají až k 38 stupňům, vedra poleví v pátek

Zástupy lidí chtivých ochlazení láká také koupaliště v Benešově nad Ploučnicí, kde je stejně jako v Děčíně termální voda. „V úterý jsme měli rekord letošní sezony, přišlo 969 platících návštěvníků,“ pochlubil se starosta ani ne čtyřtisícového Benešova Filip Ušák.

Na benešovské koupaliště totiž nechodí jen místní, mnoho jeho návštěvníků je z Děčína. Podobné je to i na koupalištích v Malšovicích nebo Jílovém.

Tam si lidé stěžovali na to, že se zvýšenou návštěvností dochází také k mnohem častějšímu porušování provozní řádu. Někteří lidé podle stížností přímo u bazénu kouří, hlučí, jiní si prý chodí do bazénu i vyprat prádlo. Město proto přijalo nová bezpečnostní opatření.

„Počet návštěvníků výrazně vzrostl, takže tam chodí strážníci. I plavčíci mají instrukce volat v případě problémů městskou policii,“ uvedl starosta Jílového Miroslav Kalvas.

Triatlon Železný knedlík 2018 absolvovalo téměř 120 závodníků.
FOTO: Triatlon Železný knedlík v Děčíně znovu ovládl Pavel Jindra

V Děčíně využívají už několik let bezpečnostní službu, také zde navíc na koupaliště pravidelně docházejí strážníci.

Areálům na Děčínsku se prozatím vyhýbají problémy, které má například koupaliště v Brné v Ústí nad Labem. Tam se v posledních dvou týdnech někdo už pětkrát vykálel do bazénu, který pak bylo nutné celý vypustit, vydezinfikovat a znovu napustit.

„Takové problémy jsme zatím neměli, musím to zaťukat,“ řekl s úlevou Luděk Černý z děčínského plaveckého areálu. Pro provozovatele totiž každá taková událost znamená velké náklady a problémy.

Oproti obleženým městským koupalištím působí téměř prázdně některé vodní plochy v přírodě. Například u rybníku na Maxičkách u bývalého hotelu bylo tento týden jen několik málo desítek lidí. Návštěvníky může odrazovat například to, že v areálu není žádné občerstvení ani zázemí.

Zcela plno nebylo ani u rybníka na Staré Olešce, kde je několik kempů a velká pláž. K té před časem zakázal Huntířov vjezd autům, protože blokovala prakticky celou silnici na hrázi rybníka. Návštěvníci Olešky tak mohou nechat auta na několik stovek metrů vzdáleném parkovišti, případně přijet autobusem.

Koupání na Hostěnickém jezu v horkých letních dnech osvěžuje.
Největší horko je v Ústeckém kraji. Třicítku nejčastěji naměřily Doksany