Problémy začaly před mnoha lety, kdy se majitelé šluknovského sídliště rozhodli odpojit svoje domy od centrální teplárny. Vedly je k tomu podle jejich názoru příliš vysoké ceny tepla.

Postavili proto vlastní kotelny, jenže načerno. Od té doby se táhnou spory s několika stavebními úřady.

„Pokud se stavba zbuduje 
a užívá bez potřebného povolení, jedná se o správní delikt, za který má být uložena pokuta. Bylo povinností, nikoli volbou, stavebního úřadu 
v Rumburku užívání nepovoleného způsobu vytápění zakázat a ukládat pokuty, pokud by zákaz nebyl respektován," říká zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček.

Případ nejprve řešil stavební úřad ve Šluknově, po čase se kvůli údajné podjatosti přesunul spis na stavební úřad do Rumburka. Tam jej poslal ústecký krajský úřad.

„Od začátku tvrdíme, že to nejsme schopni zvládnout. Dvě naše kolegyně odešly na mateřskou dovolenou. Navíc jsme museli řešit i další personální otázky. Není mi to příjemné, ale je to tak," říká vedoucí rumburského stavebního úřadu Lenka Žemlová.

Podle zástupce ombuds-manky nelze dlouhodobou nečinnost stavebního úřadu omluvit ani personální situací na úřadu.

„Potrestání pachatele za porušení právních předpisů dává smysl zvlášť tehdy, pokud k němu dojde v přiměřené době," vysvětluje zástupce ochránkyně.

Stavební úřad měl rozhodnout nejpozději do šedesáti dnů, spor se ale táhne již roky. Nakonec jej zřejmě vyřeší až třetí stavební úřad v pořadí, který se jím bude zabývat. Nejnověji jej totiž řeší úředníci z děčínského stavebního úřadu.

„Stavební úřad v Rumburku dělal vše v rámci svých kapacit. Dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) jsem byl na jednání na stavebním úřadu v Děčíně a myslím, že tak do čtyř měsíců by vše mohlo být zkolaudováno," uvedl zástupce majitele sídliště Pavel Zeithammer.

Na začátku všeho byl doplatek ve výši půl druhého milionu, který chtěla šluknovská centrální teplárna po majiteli sídliště. Podle tehdejšího vyjádření hrozilo, že pokud nebude částka uhrazena, nezahájí teplárna topnou sezónu. Tomu chtěl majitel sídliště předejít, a proto se rozhodl sídliště od teplárny odpojit 
a postavit nové domovní kotelny.

Spory o nové kotelny se rozhořely ihned poté, co je nechal majitel sídliště postavit. V jednu chvíli dokonce celá záležitost skončila i u soudu.

Po zavedení nového systému vytápění ve čtrnácti panelových domech si někteří jejich obyvatelé stěžovali na to, že je v bytech zima a vodu musí například pro koupání ještě dohřívat na sporáku. Podle tehdejšího vyjádření majitele sídliště šlo ale pouze o problémy související s náběhem nového systému a podařilo se je odstranit a stěžovatelé měli být nastrčeni šluknovskou teplárnou. S vybudováním domovních kotelen dlouhodobě nesouhlasí ani staronové vedení Šluknova. Kvůli ohřevu teplé vody je nutné v několika menších domovních kotelnách topit celoročně, což se mělo negativně projevit na znečištění ovzduší především prachem přímo na sídlišti, ale 
i v jeho nejbližším okolí.