Čekání na peníze

„To samozřejmě neznamená, že by zbylí účastníci odváděli své pracovní povinnosti k nespokojenosti zaměstnavatele. I když jisté výhrady se vyskytly, ale v současné době organizace čekají, v jaké výši budou služby financovány v příštím roce," vysvětluje Ilona Weinerová z komunitního centra Kostka Krásná Lípa.

Všichni účastníci pracovali rok v sociálních službách na Šluknovsku. Ať již přímo pro město jako terénní pracovníci, nebo pro některou z příspěvkových organizací.

Našly práci

Jednou z těch, kterým se podařilo získat díky ročnímu projektu práci, je Sabina 
z Krásné Lípy.

„Díky Kostce jsem získala rekvalifikaci a praktické zkušenosti. Tahle práce mne baví, proto se dál vzdělávám," říká žena, která vyhrála výběrové řízení na pozici asistent pedagoga.

Stálou práci našla ještě jedna další účastnice projektu Učení je cesta.

„Bohužel ne v sociálních službách, ale ráda bych se tam vrátila, a proto pořád hledám," říká další z úspěšných účastnic projektu.

Další tři účastnice projektu mohou pokračovat v práci, kterou v uplynulém roce dělaly.

„I tato zpráva je velice povzbudivá a hlavně signálem toho, že získaly ve své práci dostatečné zkušenosti a důvěru zaměstnavatele, že to co dělají, dělají dobře," dodává Weinerová.

Práce je výhra

,,Žijeme v regionu, kde je každé nové pracovní místo výhrou. Mám radost, že jsme sedmnácti uchazečům umožnili získat potřebnou kvalifikaci 
a nové pracovní místo v několika obcích Šluknovska,"  říká ředitelka krásnolipského komunitního centra Kostka Hana Volfová.

Lidem zapojeným do projektu se podařilo na rok najít práci v některé z obcí či neziskové organizaci ve Šluknovském výběžku. Úspěšní absolventi tak pracovali například v Jiříkově, Rumburku, Krásné Lípě, Varnsdorfu nebo ve farní charitě či přímo v Kostce.

Díky projektu mohla například Krásná Lípa posílit počet asistentů prevence kriminality a zajistit větší pořádek a klid v ulicích.

Další získali uplatnění v sociálních službách nebo jako terénní pracovníci.

„Nový pracovník nám pomohl zejména v nízkoprahu, kde jsme již potřebovali posílit a člověk navíc tam je opravdu znát," říká Ludevít Šandor z Centra sociálních služeb ve Varnsdorfu.

Jiříkov zase využil nového pracovníka k zavedení terénní práce, která dosud v obci chyběla.

„Nečekala jsem, že to bude takhle náročné. Jsem teď ráda, když přijdu z práce a nemusím s nikým mluvit,"  říká o své práci terénní pracovnice z Jiříkova Lucie Kováčová.

Na samotném konci projektu se všichni jeho účastnici naposledy sešli v krásnolipské Kostce.

„Na tomto setkání se prolínaly smíšené pocity z končícího projektu a spokojenost 
z dosaženého výkonu a hodnocení zaměstnavatelů. Účastníkům projektu byla nabídnuta následná podpora Poradny v Kostce, kde mohou využít pomoc v hledání volných pracovních míst," dodala Volfová.

Málo míst

Děčínsko sužuje vysoká nezaměstnanost již několik let. Za poslední rok se situace ještě zhoršila – práci nemá téměř deset tisíc lidí. Největším problémem je ale nedostatek volných pracovních míst, když jedno volné místo připadá na přibližně dvacet tři lidí bez práce.

V září se navíc situace ještě zhoršila, když se na úřady práce nahrnuli absolventi škol. Těm se práce hledá velmi špatně.

Myslíte si, že mají takové projekty, jaká dělá Kostka, smysl? Hlasujte v naší anketě na www.decinskydenik.cz.