Online reportáž

Na infekční oddělení ústecké nemocnice se 43letý muž dostal během víkendu, následně jej zdravotníci ve speciálních ochranných oblecích převezli do nemocnice Na Bulovce v Praze. V pondělí ráno se na děčínské radnici sešel krizový štáb, jehož součástí jsou například záchranáři nebo hasiči.

„Hlavní je nešířit paniku třeba tím, že zavřeme školy. Je potřeba, aby lidé, kteří byli v Itálii a mají symptomy, sami přemýšleli o tom, že mohou být zdrojem nákazy a nechali se vyšetřit,“ řekl po jednání krizového štábu děčínský primátor Jaroslav Hrouda s tím, že magistrát spustil komunikační kanál mezi radnicí a příspěvkovými organizacemi. Potřebné informace chce přenášet také k největším zaměstnavatelům ve městě.

Speciální hromadná opatření hygienici zatím nenařídili. Lidé ale mají k dispozici infolinku, na kterou se mohou dovolat i mimo pracovní dobu hygienické stanice. Poradit se je možné také na telefonech Státního zdravotního ústavu 724 810 106 a 725 191 367.

Nový koronavirus SARS-CoV-2 na nedatovaném snímku z elektronového mikroskopu, který v únoru 2020 zpřístupnil Americký Národní institut zdraví. Virus dříve označovaný jako 2019-nCoV způsobuje COVID-19. Vzorek byl izolován od pacienta v USA.
Koronavirus? Zbytečná hysterie, míní nemocný z Děčínska

„Vzhledem k právě skončeným jarním prázdninám na Děčínsku a Litoměřicku se na nás obrací poměrně hodně lidí. Doposud jsme nařídili v souvislosti s koronavirem 14 karanténních opatření, převážně v těchto dvou okresech,“ uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková s tím, že některé z karantén se týkají i okresu Ústí nad Labem. V případě jejího nedodržení může lidem hrozit až půlmilionová pokuta za porušení zákona o veřejném zdraví.

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkV neděli pozdě večer se sešel primátor s řediteli děčínských škol a dalších městských příspěvkových organizací. Domlouvali se, jakým způsobem budou především školy v příštích dnech fungovat. Na doporučení odborníků by měly zůstat doma děti s respiračními problémy nebo vysokou teplotou, které zároveň během jarních prázdniny pobývaly v rizikových oblastech. Tedy především v severní Itálii, která je oblíbenou destinací pro milovníky lyžování. V takových případech by děti měly zůstat ve dvoutýdenní karanténě.

„Tímto krokem budete chránit zdraví své, svých dětí, ale také všech zaměstnanců školy a ostatních žáků školy. O dalších krocích ze strany školy ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí budete případně neprodleně informováni prostřednictvím našich webových stránek,“ napsala například na web základní školy v Březinách její ředitelka Věra Floriánová.

Na děčínské střední zemědělské škole na Libverdě probíhala v pondělí výuka beze změn „Ráno jsme udělali průzkum mezi žáky a nikdo z nich nebyl v zasažené oblasti,“ popsal školy Libor Kunte.

Studenti děčínské Evropské obchodní akademie zůstali v pondělí doma. Podle ředitele Jiřího Petráška chtěla mít škola dostatek času, aby bylo možné všechny studenty informovat. „Nechtěli jsme, aby se nám po škole pohyboval někdo, kdo není dostatečně poučený,“ řekl Petrášek s tím, že v úterý bude už normální vyučování. Jedna z učitelek z této školy je po jarních prázdninách v karanténě.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník