Kontrola v Jílovém
Krátce po ohlášení se kontroloři pouští do práce. Hygienik Jan Bechyně míří zkontrolovat marodku a chatky.
„Tady jsou léky, které máme od rodičů. A tady máme takové základní léky, plus něco navíc," ukazuje Janu Bechyně vybavení táborové lékárny zdravotnice Veronika Dobiášová. Ta během roku pracuje jako lékařka na dětském oddělení v Mostě. Na táboře má na starosti více než padesát dětí.

Hygienici kontrolují tábory Kromě lékárny zajímá kontrolory také zdravotnická dokumentace. V té musí být nejen očkovací průkazy dětí, ale i například souhlas rodičů s případným ošetřením dětí 
u lékaře nebo v nemocnici.

Pod drobnohled se dostávají i potvrzení lékaře pro vedoucí, že jsou schopni práce
s dětmi. Ale i zde mají Mostečtí vše bez poskvrny.

„Jedna jediná vedoucí není zaměstnankyně střediska. Ta je ale učitelka. My všichni ostatní pracujeme ve středisku," ukazuje potřebné dokumenty Dobiášová.

Z marodky, kde zrovna ležela jedna malá pacientka, si Jan Bechyně míří prohlédnout i chatky, ve kterých spí děti, nebo umývárny a toalety. Ani zde nenašel sebemenší pochybení.

Je tu čisto
Podrobné kontrole neunikla ani kuchyně a jídelna chaty, ve které mají tábor mostecké děti. Táborníky překvapili svou návštěvou ještě před snídaní. A tak je práce na přípravě prvního pátečního jídla 
v plném proudu.

„Všechno je v naprostém pořádku, čisťounko. Data spotřeby, uložení různých druhů potravin. Všechno bylo tak, jak má být," říká spokojeně hygienička Soňa Camargová poté, co podepíše protokol o kontrole. Svá pravidla má také nakládání s odpady nebo 
s pitnou vodou.

Hygienici kontrolují tábory Podle provozovatelky Míru není dodržování hygienických předpisů žádná velká věda.

„Na tom není nic těžkého, když se tomu věnujete. Musíte dát zvlášť mléčné výrobky, salámy, maso. Když se pořád trochu uklízí a vytírá, tak není problém ani udržet pořádek," říká s úsměvem Hana Horáková.

Táborů je méně
Podle hygieniků oproti minulosti počet táborů na Děčínsku letos výrazně klesl. Obzvlášť těch postavených na louce. V poslední době se ale klesající trend daří zvrátit. Na pořadatelích je také vidět zkušenost.

„V poslední době jsme naštěstí žádné vážné porušení hygienických předpisů nezaznamenali. A výrazně ubylo 
i těch méně závažných porušení. Prakticky vůbec se nesetkáváme s tím, že by na táborech používali zakázané potraviny," říká spokojeně při odchodu z tábora v Jílovém Jan Bechyně a míří spolu se svou kolegyní na kontrolu dalšího tábora, tentokrát do Velké Bukoviny.

Po krátkém vyrušení tak tábor v Jílovém může pokračovat dál. Mostecké děti ho absolvují jako pohádkové bytosti. Vedoucí jej totiž připravili jako festival animovaných filmů.

„Každý den máme ve znamení jiné animované pohádky. Už jsme například měli Shreka nebo Šmouly," říká vedoucí tábora Petra Svobodová.