Téměř rok jedním z nejdůležitějších dopravních míst v Děčíně neprojelo jediné auto. To se ale změní už v pátek. Stavba Vilsnické spojky totiž natolik pokročila, že bude možné otevřít podjezd Pětimostí. Prozatím alespoň jedním směrem.

Částečné otevření podjezdu je pro motoristy předčasným dárkem k Vánocům. Celý rok se totiž museli trápit po objížďkách vedoucích centrem Podmokel. Stavbaři sice i nadále pracují na napojení estakády na Nový most, nově budovaným kruhovým objezdem je však už možné projet.

„Pětimostí se v pátek 15. prosince otevře ve směru od Podmokel k Tescu,“ přinesla dobrou zprávu pro řidiče mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Nové infocentrum zaujme moderním designem. Nabízí i regionální produkty.
FOTO: Infocentrum láká turisty z celého světa

Ostatní dopravní omezení ale stále zůstanou v platnosti. Uleví se tak především řidičům mířícím na Ústí nad Labem, kteří doposud museli složitě kličkovat městem.

Dobrou zprávou je to i pro městskou autobusovou dopravu, podjezdem totiž bude moci začít opět jezdit linka 237 k továrnám a dále do Chrochvic, která nyní jezdí po dlouhých objížďkách.

„Jsme rádi, že se podařilo aspoň částečně obnovit dopravu, i když Lidl ještě na napojení na kruhovou křižovatku čeká. Věříme, že se dopravě ve městě touto změnou uleví,“ řekla primátorka Marie Blažková.

Lidé mířící do supermarketu Lidl tak musí stále jezdit přes kruhový objezd u mototechny.

„Podle informací ze stavby by k napojení supermarketu mělo dojít po Novém roce,“ doplnila Marie Blažková.

Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem celého díla, spustí prozatím dočasný provoz. Finální pokládky silnic přijdou na celé trase Vilsnické spojky na řadu až v samém závěru stavby příští rok.

Stavba Vilsnické spojky začala loni na podzim. Výrazně si jí všimli Děčínští až v lednu letošního roku, kdy došlo k uzavření podjezdu na Pětimostí, jímž vede frekventovaná silnice mezi Libercem a Teplicemi.

Vilsnická spojka by měla po svém dokončení ulevit části Děčína především od tranzitní nákladní dopravy, kterou by měla vyvést z města po nové silnici mezi nádražím a továrnami v Rozbělesích.

Česko zpívá koledy v kostele svatého Františka z Assisi
Více než sto lidí rozezpívalo kostel na Husově náměstí