Chřipka se na Děčínsku dala pomalu na ústup. Počty nemocných s chřipkou a s respiračními chorobami totiž začaly konečně klesat. Definitivně by měly epidemii zlomit jarní prázdniny. Díky ústupu chřipky nemocnice opět povolily návštěvy na všech odděleních.

Poměrně značný pokles nemocných zaznamenali hygienici ve všech věkových kategoriích.

„V každé kategorii v průměru klesl počet nemocných 
o pět až deset procent," uvedla Lenka Šimůnková z děčínského protiepidemiologického oddělení krajské hygienické stanice.

Během uplynulých sedmi dnů zaznamenali hygienici na Děčínsku přibližně 1 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To je přibližně 2 300 lidí s chřipkou a respiračními chorobami v celém okrese Děčín.

K dalšímu poklesu by mělo dojít příští týden o jarních prázdninách. K největšímu počtu nákaz totiž dochází ve školách či školkách.
„Kulminaci chřipkové epidemie máme již za sebou. Podle našich předpokladů by již 
k nárůstu v počtu nemocných dojít nemělo, naopak počítáme s dalším poklesem," dodala Šimůnková.

Klesající počet nemocných dovolil nemocnicím zrušit zákaz návštěv. „Na doporučení krajské hygienické stanice 
s platností k pátku 15. února jsme zrušili zákaz návštěv na všech odděleních s výjimkou ARO a jednotek intenzivní péče," uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Chřipka v Ústeckém kraji
Chřipka je v Ústeckém kraji na ústupu. Hygienici evidují 11 867 nemocných, což je ve srovnání 
s předchozím týdnem o deset 
procent méně.
Nemocných lidí podle krajského hygienika Josefa Trmala ubylo plošně v celém kraji.
„K velkému poklesu došlo i u onemocnění podobných chřipce," řekl hygienik. Podle Trmala vlna chřipek v Ústeckém kraji odeznívá, klesající trend v počtu onemocnění totiž trvá už druhý týden.
Na chřipku zatím v kraji letos zemřeli dva muži, jeden v litoměřické, druhý v teplické nemocnici. Oba trpěli chřipkou typu A/H1N1.