Doposud je možné udělovat výjimky z platného zákazu rušení nočního klidu udělením výjimky radou města. To ale novela ruší, podle ministerstva vnitra totiž obce tuto možnost nadužívaly, a postrádala tak původního smyslu.
Podle obcí na Děčínsku je ale úprava platná od podzimu nesmyslná.

„To bude opravdu šílené. Pro městské akce to problém nebude. Jejich termíny dopředu známe a budeme je moci zabudovat do vyhlášky. I když to bude více papírování, zvládneme to. Ale horší to budou mít soukromí pořadatelé, jejichž akce nejsou dlouhodobě plánované," říká místostarosta Rumburka Alois Kittl s tím, že takové opatření může snížit nabídku kulturních akcí ve městě. Soukromí pořadatelé kvůli další byrokratické zátěži totiž nemusí mít chuť investovat tolik energie navíc do přípravy třeba hudebních festivalů. Případně je mohou ukončit před desátou hodinou večer.

Přestože města znají termíny svých akcí dopředu, budou muset, pokud zákon nebude změněn, vydávat prakticky každý rok vyhlášku novou. Přesná data konání totiž znají nanejvýš pro jeden rok dopředu.

„Někdo byl příliš iniciativní. Někdo, kdo nemá absolutně žádné zkušenosti z praxe. Rozhodně to nepovede ke zkvalitnění společenského života v obcích," dodává místostarosta Rumburka Kittl.

Novou vyhlášku navíc budou muset přijmout i ty nejmenší obce, které doposud žádný takový právní předpis neměly. A to v případě, kdy budou chtít mít na svém území kulturní akce končící později než ve 22 hodin.

Schvalovací procedura nové vyhlášky přitom není nijak jednoduchá. Zpravidla vyhlášku vytvoří úředníci na příslušném odboru, následně putuje do rady města a na ministerstvo vnitra, které posoudí, zda je vyhláška v souladu s platnými zákony. Teprve poté se jí zabývají zastupitelé. Pokud ale ministerstvo k formulaci vyhlášky má výhrady, musí ji po úpravách znovu projednat radní a teprve pak zastupitelé. Celý proces schvalování nové vyhlášky tak trvá řadu měsíců.

„Je to na dlouhé lokte. Vylili s vaničkou i dítě. Kvůli několika obcím, které stávající systém možná zneužívají a udělují výjimky jak na běžícím pásu, to odnese drtivá většina obcí, která k výjimkám přistupuje s rozumem," říká náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl.

Děčín výjimky téměř neuděluje, v současném volebním období jich udělil jen několik. Naopak se snaží s pořadateli kulturních akcí vyjednat, aby produkce končila nejpozději ve 22 hodin. A to se v drtivé většině případů daří.
„Města budou nucena používat své represivní složky vůči vlastním obyvatelům kvůli banalitám, pokud se bude jednat o akci, která není ve vyhlášce. A to je špatně," dodává Anděl.

Kdy se může zrušit noční klid, řešil také ústavní soud, který definoval tři povolné případy. Buď se bude jednat o dny s vymezeným konkrétním datem, datovaným obdobím nebo událostí, která je místní tradicí, a tak je její datum předvídatelné, což se týká například hodů.

Celou problematikou se zabýval i Svaz obcí a měst České republiky.

„O mírných pozměňovacích návrzích se ještě jedná. Nepředvídatelné a s dostatečných předstihem neohlášené akce rušící noční klid by totiž neměly šanci se uskutečnit, protože by se muselo sejít zastupitelstvo 
a měnit kvůli nim obecní vyhlášku. To by však nemuselo stihnout vydat aktualizovanou vyhlášku, nebo by se nemuselo sejít z důvodu konání jedné akce," podotkla Štěpánka Filipová, mluvčí Svazu obcí a měst.