Vylepšení bezpečnosti se čtenáři dočkají pravděpodobně letos v září. Nový kamerový systém by měl vyjít na přibližně 300 tisíc korun.

„Kamerový systém je již objednaný, máme to vyřízené také po papírové stránce," říká ředitel děčínské knihovny Ladislav Zoubek.

Ve staré knihovně v Podmoklech kamerový systém zabíral půjčovnu. Někteří čtenáři totiž využívali toho, že mezi všechny regály není dobře vidět, navíc počet knihovníků je v dané chvíli omezený. Ti pak nemohou hlídat všechny prostory půjčovny a zároveň se věnovat čtenářům čekajícím na odbavení.

Kamery v nové knihovně budou zabírat nejen prostory půjčoven, ale také například veřejnosti přístupné chodby.

Podle Zoubka se totiž v poslední době rozmáhá vykrádání skříněk. Do těch si mohou čtenáři odložit batohy nebo tašky před tím, než si jdou vybrat knihy, případně se účastnit jiného programu 
v knihovně. Kromě klasických knihovnických služeb se zde totiž konají například i jazykové kurzy.

„Samozřejmě ale nejde 
o krádeže knih nebo ve skříňkách. Chceme posílit také pocit bezpečí našich zaměstnanců," dodává Ladislav Zoubek 
v narážce na nedávnou vraždu knihovnice na Plzeňsku.

Novou knihovnu nechalo město Děčín postavit na nábřeží Labe na místě bývalé budovy Atlantiku jako její rekonstrukci.

Kromě sklepení ale byla celá knihovna vystavěna nová. Drtivou část peněz nutných na výstavbu se Děčínu podařilo získat z Evropské unie v rámci integrovaného plánu rozvoje města.

Krátce po svém otevření se knihovna musela potýkat 
s velkými problémy. Před dvěma lety ji totiž zatopily červnové povodně. Kromě turistického infocentra, které je v přízemí knihovny, voda poškodila také technologické zázemí.