Plné ruce práce mají 
v těchto dnech pracovníci hlavní knihovny v Děčíně. Musí totiž během jediného týdne očipovat desítky tisíc knížek. Práci si v knihovně rozvrhli od pondělí do neděle, přesto ani pak nebudou mít kompletně hotovo.

Kvůli čipování je nyní hlavní knihovna pro čtenáře uzavřena. Nepřerušený je ale provoz informačního centra a akce, které se konají ve třetím patře knihovny. V plném provozu bude knihovna opět od pondělí 17. března.

„Co se dá dělat? Nic. Ještě, že jsem si nabrala knížky do zásoby," říká jedna ze čtenářek knihovny.

Stovky tisíc korun

Kvůli čipování knížek nakoupila knihovna 150 tisíc štítků  za tři  čtvrtě milionu korun.

„Paradoxně jsme ušetřili peníze díky loňským povodním," říká ředitel knihovny Ladislav Zoubek s tím, že městskou kasu tak nestojí čipování ani korunu. Červnová povodeň totiž poničila strojovnu v přízemí knihovny, což znamená, že v budově nešlo topení či klimatizace a knihovna tak ušetřila na provozu, především pak na elektrické energii.

Proti zlodějům

Proč vlastně čipování knížek probíhá?

„Abychom mohli v plném rozsahu využít nový bezpečnostní systém půjčování knih. Při plném provozu tohoto systému bude efektivnější evidence knih u výpůjčního pultu, ale především mnohem kvalitnější zabezpečení proti odcizení," vysvětlil Zoubek.

Podle něj pracovníci knihovny během tohoto týdne očipují 25 až 27 tisíc knížek. Jenže ani tak nejde o konečné číslo, další knížky totiž mají doma lidé půjčené a ty se budou čipovat až poté, co je zase vrátí. To už ale bude za plného provozu. Navíc ještě zbývá očipovat knížky, které má knihovna uložené ve skladu, to ale zatím není prioritou.

Nová knihovna byla v Děčíně na nábřeží otevřena v září 2012. V červnu 2013 její spodní část závažně poškodila povodeň, která zničila například infocentrum. To bude po opravě otevřeno asi příští týden.