S delší programovou pauzou kina Sněžník musí počítat o letních prázdninách lidé v Děčíně. V budově totiž probíhá rozsáhlá rekonstrukce, a tak biograf musel zavřít na oba dva letní měsíce. Po přestávce se ale diváci dočkají mnohem lepšího filmového zážitku s novým plátnem z Ameriky.

Že je v současné době děčínské kino pro veřejnost zavřené, lidé ani nemusí pocítit. Promítání v režii kina Sněžník totiž právě probíhá na děčínském zámku, kde si téměř každý večer mohou filmoví fanoušci užít jiný film. Od 12. srpna, kdy letní kino končí, ale bude následovat delší pauza.

„V červenci a srpnu probíhá v kině Sněžník náročná výměna elektroinstalace, promítacího plátna a jeho maskovací opony. Zejména nutná rekonstrukce původní desítky let staré elektroinstalace vyžaduje svou náročností zavření budovy kina po oba dva měsíce,“ uvedl Jan Trojan, propagační pracovník Městského divadla Děčín, pod jehož správu kino spadá.

Tři velké hladové kameny ukázala vysychající řeka Labe.
FOTO: Z Labe vylézají hladové kameny

Oprava elektroinstalace začala první prázdninový den a měla by být hotová do konce října. První diváky ale biograf přivítá 3. září, kdy sice stále ještě práce budou probíhat, ale už pouze dopoledne. Večer budou normálně probíhat filmové projekce. Oblíbené děčínské kino se dočká nových svítidel či rozvodů, které nahradí ty původní z 60. let. Kabely nepovedou pod oku nelahodícími lištami, ale pod zaštukovanými a vymalovanými zdmi.

Diváci budou nově sledovat snímky na větším promítacím plátně o rozměrech 15 x 6,5 metru. Dosavadní analogové plátno z konce 90. let totiž už nesplňuje parametry pro digitální projekci.

„Jde o speciální polostříbrné plátno vyráběné profesionální firmou v Americe na míru přímo pro kino Sněžník. Polostříbrná vrstva umožňuje nový 3D systém, takže by měl být větší zážitek z triku, kterým se 3D vytváří,“ vysvětlil vedoucí kina Sněžník Martin Pošta.

Bývala knihovna v Děčíně.
Výzva: zastavte zničení knihovny v Děčíně

Plátno navíc léty ztrácí odrazivost a promítaný obraz je tak na něm příliš tmavý. To nové nabídne mnohem lepší světelnost a zvlášť výrazný rozdíl diváci pocítí u 3D filmů, kdy svítivost tlumí filtr a clona 3D brýlí. Ke skvělému prožitku z oblíbených filmů divákům dopomůže také nový projektor s 3D systémem, kterého se děčínské zařízení dočká do konce letošního roku.

„Projektor bude mít ještě větší svítivost, takže plátno pro něj připravené ještě víc podpoří. Obraz pak bude špičkový jako v žádném kině široko daleko,“ dodal Pošta. Rekonstrukce elektroinstalace kina vyjde město Děčín na zhruba 4 miliony korun. Na kolik přijde nový projektor s 3D systémem, zatím není jasné.

Poslední rozsáhlé práce v děčínském kině Sněžník se uskutečnily v roce 2009. Tou dobou proběhla velká digitalizace, kdy se kino dočkalo nových reproduktorů, projektoru či například sedadel. Plátno ale zůstalo původní pro analogovou projekci. O dva roky později ale trh filmové kopie pro analog už přestal vyrábět.

Ilustrační foto.
Děčín bude pomocí mobilů počítat návštěvníky města