Zatopená jáma ve Varvažově je letos prvním místem, kde se podle posledních výsledků vyskytují sinice. Kromě nich hygienici upozorňují i na zvýšený výskyt chlorofylu, tedy zeleně z rostlin a řas. Snížená průhlednost vody je už od začátku sezony v jezeru Chmelař na Litoměřicku. V místě je to ale obvyklý jev, který neohrožuje zdraví. Na ostatních plochách je voda kvalitní.
Do sporu s hygieniky se dostali správci přírodního koupaliště v Prunéřově na Chomutovsku. V oficiálních výsledcích měření z poloviny června se objevilo, že zdejší voda není vhodná ke koupání. Podle správce areálu Matyáše Křivdy ale voda nebyla odebírána přímo v nádrži, ale v přítoku.

„Domnívám se, že tou dobou v červnu bylo po přívalových deštích a je reálná šance, že se do potoka dostala hnojiva z polí v horách. Či druhá varianta, že někdo z chatařů nemá čističku a dělá škodu, kterou si neumí představit," řekl Křivda s tím, že celou věc už řeší 
s úředníky z odboru životního prostředí.

„My jsme zodpovědní za vodu, kterou ošetřujeme a jde nám přes filtr," doplnil. Poslední měření ukázalo, že voda je v pořádku.

Kvalitu vody hygienici zatím nehodnotili v jedné ze dvou nádrží ve Velkém Šenově na Děčínsku ani v Chabařovicích na Ústecku, kde probíhá rekonstrukce. Letos ještě nebudou hygienici kontrolovat kvalitu vody v Miladě na Ústecku. Vodní plochu, která vznikla na rekultivovaném území, úřady zatím do seznamu kontrolovaných míst nezařadily. Milada by se v následujících letech měla stát turistickým lákadlem kraje. Zatím ale nemá infrastrukturu, ani zázemí pro rekreaci.