Kamenickou ulicí v Děčíně by od čtvrtka neměla jezdit jen auta, ale také autobusy městské hromadné dopravy. Odpadne jim tak dlouhá objížďka vedoucí přes Nový most.

Po té autobusy děčínského dopravního podniku najezdily během několikaměsíční uzávěry této části Kamenické ulice mnoho tisíc kilometrů navíc.

„Od čtvrtka by měla skončit veškerá dopravní omezení a po Kamenické by se tedy mělo opět začít jezdit bez semaforů a objížděk. To samé platí také pro městskou autobusovou dopravu," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Na tuto zprávu čekali řidiči z Děčína nebo Děčínem projíždějící téměř dva roky. Poprvé totiž byla část Kamenické, která je průtahovou silnicí, uzavřena v únoru 2014.

Tehdy začala Severočeská vodárenská společnost s rozsáhlou rekonstrukcí kanalizace a vodovodu. Termín dokončení její rekonstrukce se několikrát posunul.

O největší zdržení se postarala do té doby neznámá dešťová kanalizace, kterou dělníci objevili v jedné části Kamenické ulice. Podle dostupných dokumentů k ní totiž nebylo možné dohledat vlastníka.
A nikdo se k ní ani nepřihlásil. Město dlouhé měsíce ani nechtělo slyšet o tom, že by ji převzalo do svého majetku. Nakonec se ale magistrát, po změně vedení radnice, rozhodl kanalizaci opravit na své náklady a následně tyto peníze vymáhat po majiteli, kterého dešťové kanalizaci určí soud.

Samotná rekonstrukce kanalizace a vodovodu na Kamenické ulici skončila letos na podzim.

„Dokončovací práce na rekonstrukci vodovodu a kanalizace budou zahájeny zřejmě v březnu 2016," dodává Markéta Lakomá.

Severočeská vodárenská společnost rekonstrukci rozložila do několika etap tak, aby nebyla zablokovaná frekventovaná ulice prakticky v celé své délce. I přesto se na semaforech tvořily ve špičkách mnohaminutové fronty, Kamenická byla totiž v opravovaných úsecích průjezdná jen v jednom pruhu.

Na Dělnické problémy pokračují

Na dalším frekventovaném místě Děčína ale komplikace nekončí. Letos na jaře začala Severočeská vodárenská společnost opravovat vodovod a kanalizaci na Dělnické ulici. Původně měla být rekonstrukce hotová do konce letošního října. Nakonec se termín dokončení posune o rok na říjen příštího roku.

Během výkopových prací se totiž zjistilo, že v celé trase dochází ke konfliktu s plynovým vedením. To bylo položeno na začátku druhé poloviny 90. let, kdy platily jiné normy upravující odstup vedení jednotlivých sítí. Ty současné takto uložené potrubí již nesplňuje, proto je nutné udělat přeložku plynovodu. Celkem bude přeleženo více než 400 metrů plynového potrubí. Také tato oprava si vyžádala objížďky bočními ulicemi a dotkla se také autobusů městské hromadné dopravy.