Krajské volby 2016 Ústecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta KöhlerováOKRSKOVÁ APLIKACE

Cestu k té správné volební urně vám může ukázat speciální volební aplikace. Vůbec poprvé si mohli lidé v aplikaci vyhledat svůj volební okrsek při evropských volbách před dvěma lety.

„Na podnět děčínského magistrátu vyvinula společnost T-mapy aplikaci, s jejíž pomocí zjistíte, do jakého volebního okrsku patříte," popisuje mluvčí Děčína Markéta Lakomá.

Na aplikaci je možné dostat se přímo ze stránek magistrátu, případně po zadání adresy volby.tmapy.cz. Ta funguje pro celou republiku, nejen pro Děčín.

Aplikace se může hodit především těm voličům, jejichž okrsek se od posledních voleb před dvěma lety přestěhoval. To se například v Děčíně týká okrsku, který byl při minulých volbách v hotelu Výpřež na Kamenické ulici. Po dokončení rekonstrukce domova seniorů se ale vrací do jeho prostor.

Další přehledné webové aplikace nabízí Český statistický úřad, který má sčítání volebních výsledků na starosti a provozuje volební server volby.cz. Server je přehledně rozdělen podle druhu voleb, zvýrazněné jsou termíny aktuálních voleb. Lidé si mohou procházet seznamy kandidátů roztříděné podle politických uskupení. Ty jsou řazeny buď podle pořadí, nebo podle abecedy. Na webových stránkách ČSÚ je možné také najít nejrůznější statistické přehledy. Například nejmladší a nejstarší kandidáty, poměr žen a mužů na kandidátkách nebo věkové rozložení jednotlivých kandidátů.

VOLIČSKÉ PRŮKAZY

Také při krajských volbách je možné volit s využitím voličských průkazů. Oproti komunálním volbám, kdy bylo možné na voličský průkaz volit pouze na území obce, kde volič bydlí, je nyní možné volit na výrazně větším území.

Celý Ústecký kraj je totiž jedním volebním obvodem, 
a tak je možné s voličským průkazem volit na kterémkoliv místě Ústeckého kraje.

Požádat o jeho vydání na obecním a městském úřadu či na magistrátu je ale nutné při osobní žádosti nejpozději do středy 5. října do 16 hodin. Později již nebude možné voličské průkazy vydat.

V tuto dobu se totiž uzavírají voličské seznamy, které následně úřady předají jednotlivým okrskovým volebním komisím. Ty mají za sebou již první zasedání.

Komise poprvé zasedly již v polovině září. Minulý týden pak děčínský magistrát zveřejnil telefonní kontakty do jednotlivých volebních místností. Na těchto číslech je možné si domluvit návštěvu členů okrskové komise s přenosnou volební urnou. Této možnosti využívají především starší a dlouhodobě nemocní lidé.

JAK VOLIT?

Nejpozději v úterý by měli mít všichni voliči k dispozici hlasovací lístky.

Pro každou kandidující stranu je vytištěný lístek zvlášť. Voliči v Ústeckém kraji tak dostanou do svých schránek 23 hlasovacích lístků. Jeden ale mohou již nyní zřejmě vyhodit. Mezi více než dvěma desítkami hlasovacích lístků je totiž i ten s kandidátkou Severočechů.cz. Jejich zmocněnkyně ale celou kandidátku v uplynulých dnech stáhla. Hnutí Severočeši.cz proto zažalovalo Krajský úřad Ústeckého kraje kvůli odvolání všech svých kandidátů pro krajské volby.

Pokud si někdo lístky zapomene doma, případně je ve své schránce nenašel, může ve volební místnosti požádat o novou sadu.

Je možné vhodit do urny buď čistý volební lístek jedné strany, hnutí či sdružení, nebo si vybrat kandidáty, které by volič rád viděl v krajském zastupitelstvu. Ty označí kroužkem. Nejvýše může zakroužkovat čtyři kandidáty z vybraného kandidujícího subjektu. Pokud bude na hlasovacím lístku zakroužkováno více kandidátů, bude i tak hlas platný. Jen se nebude přihlížet k jednotlivým preferenčním hlasům. To platí i v případě, že na hlasovacím lístku jsou jména přeškrtnuta, změněna nebo dopsána. K takovým úpravám se nepřihlíží.

PRŮZKUMY A ZPRAVODAJSTVÍ

Krátce po uzavření okrskových volebních místností v sobotu začne Děčínský deník přinášet na svém webu nejčerstvější údaje o sčítání výsledků jak v jednotlivých městech Děčínska, tak i celkových za celý Ústecký kraj. Všechny volební okrsky by měly být sečteny během sobotního pozdního odpoledne, případně v podvečer.

Pondělní vydání Deníku pak přinese kompletní výsledky včetně přehledu nově zvolených krajských zastupitelů. Během víkendu by se mohla již začít rýsovat nová koalice.

K volbám neoddělitelně také patří předvolební průzkumy. Ty je možné naposledy zveřejnit ve 14 hodin 
v úterý 4. října. Pozdější zveřejňování zákony zakazují.