Jak se během noci ukázalo, vše si vymyslela jedenáctiletá dívenka z Krásné Lípy. Náklady na pátrání vyšly na nemalé peníze. Pátrání po neznámém člověku se rozběhlo v úterý pozdě večer.

„Někdo spadl ze skály,“ ozvalo se na tísňové lince 112. Operátorům se podařilo ještě zjistit, že k pádu ze skály mělo dojít někde v okolí Krásné Lípy. Pak telefonní spojení vypadlo. Když se zkoušeli znovu na telefon dovolat, byl již nedostupný.

Záchranáři tak přesně nevěděli, kde mají člověka spadlého ze skály hledat. V okolí Krásné Lípy je řada míst, kde je možné spadnout ze skály. Obzvlášť ve večerních hodinách, kdy je horší viditelnost a jiná za denního světla bezpečná místa se stávají nebezpečnými.

„Procházeli jsme Kyjovské údolí, byli jsme na Kyjovském hrádku, na Köglerově vyhlídce,“ vypočítává jen několik z mnoha míst, kde záchranáři hledali, velitel krásnolipských hasičů Václav Danita.

Tony Ducháček se skupinou Garage vystoupí v Jetřichovicích na festivalu Cesta z města.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Hasiči poslali do pátrání dvanáct mužů, další poslala policie. Dohromady pátralo v náročném terénu na dvě desítky lidí. Nakonec si na pomoc přizvali z Prahy policejní vrtulník s termokamerou. Ale ani ten nikoho nenašel.

A jak se později ukázalo, ani najít nemohl, protože se jednalo o planý poplach. Vše si totiž vymyslela teprve jedenáctiletá dívenka z Krásné Lípy. Účet za její nepovedený vtip se vyšplhá především zásluhou nasazení vrtulníku nejméně do desítek, spíše do stovek tisíc korun.

Kolik přesně stálo pátrání, není jasné. „Letecká služba policie je hrazena ze státního rozpočtu a policisté jsou na tyto případy zasíláni v rámci běžného výkonu služby. Bohužel nemáme kalkulaci provozu těchto případů,“ řekla pro Deník Eva Kropáčová z tiskového odboru policejního prezídia.

Jako orientační je možné použít náklady na letovou hodinu záchranářského vrtulníku, který používají zdravotníci. Jedna hodina jeho letu vyjde přibližně na 100 tisíc korun. V takovém případě by jen zásah vrtulníku vyšel na přibližně 300 tisíc korun. Ve vzduchu byl totiž zhruba tři hodiny.

Smrtelná dopravní nehoda v Ludvíkovicích.
Opilých řidičů na silnicích neubývá. Za volantem usínají i bourají

K tomu je potřeba připočíst náklady na výjezd policistů, profesionálních i dobrovolných hasičů.

Podle děčínské policejní mluvčí v takových případech policie většinou náklady nevymáhá. Přesto by dospělý člověk z takového nepovedeného žertu nemusel vyváznout úplně lacino. Úterní případ ale děčínská policie nechce konkrétně komentovat.

„Pokud se nejedná o dítě, musí počítat takoví lidé s tím, že budou potrestáni. Zneužití tísňové linky je totiž trestné,“ uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Podle trestního zákoníku by se mohlo jednat o šíření poplašné zprávy nebo poškození či ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Pokud se něčeho takového dopustí dítě, stejně jako se to stalo v úterý, je možné náklady vymáhat po rodičích. Samotný případ pak mohou řešit i sociální pracovníci.

Pietní místo, kde byl ubodán devatenáctiletý student.
Žádná úcta k mrtvému. Pomník zavražděného hocha kdosi ničí