Nového výstražného systému se brzy dočká město Jílové. To nyní buduje síť reproduktorů jako preventivní opatření před povodněmi. V tuto chvíli jsou ve městě totiž pouze dvě zastaralé rotační sirény ve velmi špatném stavu.

Více než 130 hnízd nových reproduktorů by mělo sloužit obyvatelům města od dubna. Za úkol budou mít včas varovat lidi před blížícím se nebezpečím v podobě povodní, jež v minulosti město zasáhly už několikrát.

„Nejdůležitější ochranou před povodněmi jsou preventivní opatření, kterými lze předcházet škodám na životech a majetku občanů i společnosti a na životním prostředí,“ uvedl člen povodňové komise města Pavel Mošner.

Dvě hasičské jednotky vyjely k požáru sazí v komíně v Jílovém.
FOTO: Z komína v Jílovém šlehaly plameny

A právě toho může Jílové dosáhnout správnou přípravou. Městem totiž protéká Jílovský potok, který může v případě vydatných dešťů ohrozit majetek, ba i životy.

„Je všeobecně známo, že i neškodný potůček se může proměnit v dravou, životy mařící řeku, že i vesnici v kopci mohou znenadání ohrozit prudké přívalové srážky. Vybudováním systému předpovědní povodňové služby se zmírní průběh možné budoucí povodně a jejích dopadů,“ vysvětlil Mošner.

Mezi vesnice, které se nachází poměrně vysoko, patří například Sněžník. I tam nové varovné systémy přibudou. Dalších se dočkají například v Kamenci či Martiněvsi. Jiné systémy nahradí staré rotační sirény, například tu na budově mateřské školy.

Požár dodávky v Modré.
FOTO: Požár dodávky v Modré i nehoda v Martiněvsi se obešly bez zranění osob

Protipovodňová opatření vyjdou na více než 5,5 milionu korun, 70 procent nákladů pokryje evropská dotace. Síť informačního systému pomůže nejen městu Jílové, ale i obcím okolo.

„Kromě samotného města Jílové bude projekt prospěšný také pro další obce, které se nachází po směru toku, neboť i ony mohou využívat naměřená data a včas se tak připravit na možné přicházející hrozby,“ doplnil Mošner.

Proti povodním se loni rozhodl bránit i Varnsdorf, který rozmístil přes 350 vysílacích bodů, a nahradil tak starý analogový rozhlas, který kvůli finanční náročnosti nikdy nedokončil.