Moc kyselé, příliš kořeněné, ty v té hořčičné omáčce nemají chybu. Porota to doopravdy neměla jednoduché. Na druhém ročníku Kytlického utopence se sešlo celkem jednadvacet vzorků utopenců, tedy kyselé pochoutky z buřtů.

„Jsem soutěžní tip, takže rozhodně ani zde nesmím chybět. Loni jsem se přihlásila do soutěže O nejlepší nakládaný hermelín a kupodivu jsem zvítězila, takže letos to zkouším s utopenci,“ řekla Věra Rabatová. Její manžel na ní prozradil, že je nejen soutěžní tip, ale mimo jiné i loňská vítězka už tradiční kytlické soutěže O nejlepší kysané zelí. Recept na utopence volila téměř klasický: „Svařím si lák, který nechám vystydnout. Nakrájím cibuli, oloupu buřty a vše zaliji a nechám důkladně odležet. Škoda jen, že jsem se letos o soutěži doslechla na poslední chvíli, buřty mám naložené jen necelý týden, a to je doopravdy málo,“ posteskla si Rabasová.

Tomu však odporuje loňský vítěz Roman Kreibich: „Utopence jsem nakládal den před soutěží a dělal jsem je tak nějak podle toho, jak si pamatuji, že by se připravovat měly. Je pravda, že loni nebyla tak velká konkurence, soutěžilo jen devět vzorků.“

Recepty na ty nejlepší si soutěžící mezi sebou předávali, a to vyloženě s radostí. „To já svařím ocet s pivem, přidám koření a ještě za tepla tím zaliji buřty a cibuli,“ prozradila další ze soutěžících Alida Horváthová.

Nejvíce nakonec porotu, která se skládala ze všech hostů kytlické restaurace Duha, zaujal zcela netradiční vzorek v hořčino jogurtové omáčce. Vzorek soutěžil s číslem tři, který z kuchařů či kuchařek se za soutěžním číslem skrýval se podařilo odhalit ještě před vyhlášením výsledků. „Já jsem jenom loupal buřty, vše dělala manželka. Vím jediné, omáčka se vaří a je v ní hořčice a jogurt,“ přiznal vítěz celého klání Emil Sedláček.

Všichni soutěžící se ale shodli na jediném: „Je dobře, že se v obci něco děje, vždyť jde hlavně o legraci, a to aby se lidé sešli a popovídali si.“ Za to vše mohou Kytličtí poděkovat Štěpánu Haškovi, ten s nápadem loni přišel. „Nebyl to pouze můj nápad, je nás za ním víc. Před Vánoci uspořádáme opět soutěž O nejlepší nakládaný hermelín. Podzim je čas, kdy se brzy stmívá, lidé se nudí, proto pořádáme tato klání. Chceme se hlavně pobavit,“ ukončil Hašek.