Město má nyní připravený projekt na opravu celé budovy bývalé lékárny, ve které hvězdárna je. Podle předběžných propočtů ale vyjde na desítky milionů korun.

Hvězdárna je v Mikulášovicích již více než sto let, patří tak k nejstarším u nás. V roce 1913 se rozhodl místní lékárník Adolf Krause využít přestavby jednopatrového secesního domu s lékárnou k vybudování vlastní pozorovatelny na přilehlé věžičce.

Více než 85 let se nebylo možné z kupole hvězdárny dívat dalekohledem na nebe. Až před třemi lety Mikulášovice hvězdárnu obnovily a následně se jim podařilo získat kvalitní dalekohled. Do budoucna mají s budovou bývalé lékárny velké plány.

HVĚZDÁRNA. Mikulášovická hvězdárna vznikla v místní lékárně již před první světovou válkou.Zdroj: Archiv MÚ Mikulášovice

„Dole by mělo být informační centrum s promítací místností, do které by měla být projekce přímo z hvězdárny. Mělo by tam být také zázemí pro farnost včetně malého archivu. V mezipatře pak máme naplánované dvě zasedací místnosti," popisuje plány s hvězdárnou starostka Mikulášovic Miluše Trojanová.

Náklady na opravu se vyšplhají poměrně vysoko, jedná se totiž o historický dům. Projekt počítá s 25 miliony. Tedy jen o trochu méně, než kolik je roční rozpočet Mikulášovic.

„Máme připravený projekt, máme stavební povolení. Jen čekáme na vyhlášení vhodné dotace," dodává Miluše Trojanová.
Velkou rekonstrukci, za přibližně podobné peníze jako v Mikulášovicích, chystají v Teplicích. Rekonstrukci, která by měla být hotova příští rok na podzim, zaplatí kraj.