Fakenews jako fenomén posledních měsíců nebo budoucnost Ústeckého kraje. To bude jedním z hlavních témat jubilejního desátého ročníku festivalu dokumentárních filmů Jeden svět v Děčíně.

Ten začne pěkně zostra. Ve středu se v rámci festivalu bude promítat od 18 hodin v kině Sněžník dokument Nic jako dřív o životě čtyř teenagerů z Varnsdorfu, kteří museli dospět mnohem dříve, než sami chtěli.

„Natáčení probíhalo v minimálním štábu tak, aby hlavní hrdiny přítomnost cizích osob co nejméně rušila. Snažili jsme se být neviditelní. Chtěli jsme zachytit bezprostřední situace, reakce, dialogy,“ řekli o svém filmu režiséři Lukáš Kokeš a Klára Tasovská. Ti na svém filmu, jejichž protagonisté vzešli z castingu, pracovali několik let. Natáčení trvalo tři roky, další rok strávili tvůrci ve střižně.

Ilustrační foto
Dejte si pozor na aplikaci, která vás napálí

Film o beznadějnosti života v pohraničí vystřídá v kině panelová debata. Té se zúčastní zástupkyně zmocněnce vlády pro Ústecký kraj Gabriela Nekolová a podnikatel a filantrop Martin Hausenblas. Třetím hostem pak bude novinář a komentátor Martin Schulz, který žije jen několik kilometrů od Varnsdorfu v obci Doubice. Diskutovat budou spolu s diváky o budoucnosti Ústeckého kraje.

„Ústecký kraj je laboratoř celé České republiky. Zatímco celé zemi se daří, platy rostou, nezaměstnanost je rekordně nízká. Ústecký kraj tomu vůbec neodpovídá. Je poslední v nezaměstnanosti, je poslední v průměrných mzdách, je poslední ve vzdělanosti,“ nabízí nepříliš lichotivý pohled na severočeský region Martin Schulz. Podle něj je hlavním problémem kraje práce s malou přidanou hodnotou.

Legendární Olympic zahraje v Rumburku.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Besedy budou na diváky čekat i po dalších filmech. Do Děčína přijede například ultramaratonec Pavel Marek, antropoložka Zuzana Terry nebo analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca.

Festival Jeden svět se bude v Děčíně konat až do soboty. Kromě kina Sněžník se bude promítat také v kinokavárně ve Sněžníku a v Husově sboru v Teplické ulici. Festival nabídne filmy o životě mladých lidí nebo o muži, který se rozhodl uběhnout extrémní závod. Na film Nerodič mohou diváci dorazit ve čtvrtek od 15.30 hodin do kinokavárny i s dětmi. Ty si budou totiž během promítání moci hrát v dětském koutku.

Tématem festivalu je i moc sociálních sítí. „Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí. Právě zjitřené emoce ve společnosti jsou živnou půdou pro populisty, kteří sami sebe označují za bojovníky vůči systému, jejž považují za překonaný,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Více na www.jedensvet.cz

Zámek Děčín.
Nová turistická sezona: lákadel v kraji bude víc