Nejvýrazněji se to dotklo děčínského magistrátu. Ten ve středu, kdy byl úřední den, velmi výrazně zkrátil na pokyn tajemníka pracovní dobu.

„Otevřeny zůstaly obě podatelny i pokladny, ty byly v provozu do 17 hodin," uvedla Romana Silvarová z kanceláře děčínské primátorky.

Magistrát v Děčíně sice má část kanceláří klimatizovanou, ale především v budově na Mírovém náměstí v posledních dnech teploty v kancelářích i na chodbách vystoupaly velmi vysoko.
Je proto možné, že se omezení dotkne i čtvrtku a pátku, kdy již nejsou úřední dny. Přesto si mohou lidé chodit svoje záležitosti na úřad vyřizovat.

„Většina úředníků má pružnou pracovní dobu, takže mohou odejít již ve 13 hodin. Každý odbor je ale povinen zajistit svůj chod," dodává Silvarová s tím, že se ale nemusí bát lidé, kteří jsou na úřad objednaní. Ať již osobně, nebo pomocí elektronického rezervačního systému. Těmto lidem budou smluvené termíny dodrženy. To se týká například oddělení vydávající občanské průkazy, pasy nebo řidičské průkazy.

Kratší pracovní dobu měli i úředníci rumburské radnice. V Rumburku ale nechtějí zkracovat pracovní dobu v pondělí a ve středu, kdy jsou lidé zvyklí v rámci úředních dnů nejčastěji chodit na úřad.

„Měli jsme tu nějaké problémy u některých pracovníků. Již minulý týden ve čtvrtek a v pátek jsme zkrátili pracovní dobu o hodinu a půl. Pokud to bude počasí vyžadovat, tak ke stejnému kroku sáhneme pravděpodobně i tento týden," říká místostarosta Rumburka Jiří Pimpara.

Stejně jako v Děčíně, tak i v Rumburku nejvíce trpí úředníci a klienti z nejvyšších pater radnice. Ta navíc, stejně jako většina ostatních na Děčínsku a Šluknovsku, nemá klimatizaci. Některé radnice spoléhají na to, že jsou v domech se silnými zdmi, to ale ani v současných vedrech nestačí; jiné pak při rekonstrukci částí úřadů nezapomněli právě na klimatizace.

Úlevu dostali také zaměstnanci Oblastního muzea v Děčíně. „V kancelářích skončíme dříve než jindy. V některých je i přes třicet stupňů a v tom není možné pracovat. Navíc se tyto kanceláře obtížně větrají," uvedl ředitel muzea Milan Rosenkranc s tím, že návštěvníků se omezení provozu nijak nedotkne.

„V místech, kde jsou expozice, je poměrně chladno, takže zde není důvod omezovat provoz," dodává Milan Rosenkranc.

Jedním z důvodů, kromě zdraví zaměstnanců i klientů, proč úřady a některé instituce upravují v současných tropických podmínkách pracovní dobu, je vládní nařízení. To totiž určuje, jaká smí být na jakém pracovišti nejnižší, ale i nejvyšší teplota.

Ta by na nevenkovním větraném pracovišti, tedy i v kancelářích, neměla přesáhnout 27 stupňů Celsia.