Přijít při vánočních nákupech o peníze, doklady či mobilní telefon dokáže pořádně zkazit sváteční náladu. Policisté proto během prosince, kdy u sebe mají lidé při nákupech více peněz než obvykle, vyrazili do obchodů 
v Děčíně, aby nakupující varovali před kapesními krádežemi. Někteří lidé o varování ale nemají zájem.

„Ke kapesním krádežím dochází každodenně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství osob, tedy nejen v nákupních centrech, ale i v prostředcích městské hromadné dopravy, na sportovních a kulturních akcích," uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. Právě ona v těchto dnech a týdnech lidem v obchodech rozdává varovné letáčky. V nich se lidé dočtou, na co si mají dát pozor, aby ochránili svůj majetek.

Kapsáři v akci

„Někteří lidé se nám přiznali, že už byli okradeni," říká Trypesová. A dodává, že se lidé, kteří jsou policií upozorněni na špatnou ochranu svých věcí, cítí trapně, nebo se stydí. Někteří si také letáček odmítnou vzít.

Varování je přitom na místě. Od začátku letošního roku do 31. října bylo v Ústeckém kraji zaznamenáno 448 případů kapesních krádeží. V Děčíně jich je evidováno 56. Dobrá zpráva je, že ve srovnání se stejným obdobím loňska došlo k poklesu o 26 případů.

Číslo kapesních krádeží může být ve skutečnosti klidně vyšší. Je totiž možné, že někteří lidé to, že byli okradeni, policii nehlásí. Což by ale rozhodně měli.

Má to smysl?

Názory lidí na informační kampaně se různí.

„Vždyť se to říká pořád dokola, že kabelky a osobní věci mají mít u sebe, a ne někde 
v košíku, ale holt lidi jsou nepoučitelní… Vždyť si o to vyloženě říkají," napsal na Facebook Děčínského deníku Míša Šlejmík.

„Smysl to má na obě strany – lidi vidí policajta a už si sahaj na kapsy, jestli maj všechno, nebo se něco děje, a zlodějíčci znervózněj, že maj v rajóně škodnou," myslí si Jana Schmittová.

Dejte si pozor

Seznam rad, jak se nenechat při nákupech okrást, je dlouhý. Lidé by například neměli nosit cennosti v batohu na zádech, kam nevidí, či své tašky dokonce nechávat v nákupních košících. Měli by také sledovat okolí a vyhýbat se tlačenici.

Jak „na to" jdou kapsáři?
Kapsáři využívají své příležitosti při nepozornosti lidí a jejich neopatrné zacházení s osobními věcmi.
Kapsáři kradou bleskově a nepozorovaně, že se okradený o chybějících věcech dozví často až později, mnohdy i na jiných místech, než byl okraden.
Kapsáři mají krádež předem pečlivě nacvičenou a často pracují ve skupinách, mnohdy maskují svou rychlou ruku přehozenou bundou.
Kapsáři si svoji oběť předem vytipují.